Pyszne naleśniki
Wszystkie dzieci uwielbiają naleśniki. Możesz zrobić je w wersji tradycyjnej, albo też uformować z nich zabawne kształty. Smakują doskonale!
Składniki na 4 porcje:
Na naleśniki:
- 12 dag mąki pszennej
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 2 jajka
- 3 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 15 dag sera białego
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- 3-4 łyżeczki cukru
Ponadto:
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- jagody, porzeczki lub rodzynki
- czerwona i zielona polewa owocowa
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz sól, wymieszaj. Wbij jajka, wlej mleko oraz śmietankę, zmiksuj. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na ok. 60 min. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem po całej patelni. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor.
2. Ser rozdrobnij widelcem. Dodaj żółtko, jogurt oraz cukier do smaku, dokładnie wymieszaj. Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, złóż w trójkąty. Na talerzu rozłóż 4 naleśniki tworząc z nich skrzydełka. Na środku pomiędzy naleśnikami ułóż połówki brzoskwiń tworząc tułów i głowę. Z owoców lub rodzynek zrób oczy, czerwoną polewą narysuj czułki.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 350 kilokalorii