Pyszne placki ziemniaczane. Takie jak u mamy!
Bardzo prosty przepis na placki ziemniaczane, które wszyscy kochają. Wolisz jeść je na słodko czy na słono? Nieważne, jak wybierzesz - w tym przepisie placki ziemniaczane będą smakować wspaniale w każdej wersji!
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na grubych oczkach, a połowę na małych oczkach. Odsącz z nadmiaru wody na sitku - wtedy placki ziemniaczane będą chrupiące.
Do masy na placki ziemniaczane dodaj cebulę startą na tarce, jajka, mąkę oraz sól i pieprz.
Smaż niewielkie porcje ciasta na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Podawaj placki ziemniaczane od razu z wybranymi dodatkami: cukrem, keczupem lub sosem grzybowym. Możesz jeść je też bez niczego. Innym pomysłem są placki ziemniaczane z niespodzianką.
Szukasz więcej inspiracji? Oto przepis na placki ziemniaczane po żydowsku
Lubisz kulinarne eksperymenty? Sprawdź przepis na serowe placki ziemniaczane
* * *
Zobacz więcej: