Reklama

Reklama

Pyszne placki ziemniaczane. Takie jak u mamy!

Bardzo prosty przepis na placki ziemniaczane, które wszyscy kochają. Wolisz jeść je na słodko czy na słono? Nieważne, jak wybierzesz - w tym przepisie placki ziemniaczane będą smakować wspaniale w każdej wersji!

Składniki

  • • 1 kg ziemniaków
  • • 1 cebula
  • • 2 jajka
  • • 2 łyżki mąki
  • • sól i pieprz
  • • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na grubych oczkach, a połowę na małych oczkach. Odsącz z nadmiaru wody na sitku - wtedy placki ziemniaczane będą chrupiące.

Do masy na placki ziemniaczane dodaj cebulę startą na tarce, jajka, mąkę oraz sól i pieprz. 

Smaż niewielkie porcje ciasta na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Podawaj placki ziemniaczane od razu z wybranymi dodatkami: cukrem, keczupem lub sosem grzybowym. Możesz jeść je też bez niczego. Innym pomysłem są placki ziemniaczane z niespodzianką.

Szukasz więcej inspiracji? Oto przepis na placki ziemniaczane po żydowsku

Lubisz kulinarne eksperymenty? Sprawdź przepis na serowe placki ziemniaczane

* * *

Zobacz więcej:

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje