Placki ziemniaczane po żydowsku
Placki ziemniaczane po żydowsku, znane jako tradycyjne latkes, to pomysł na szybki i sycący obiad albo ciepłą kolację. Takie placki ziemniaczane podaje się zwykle z okazji Chanuki. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne ani trudne. Aby placki ziemniaczane po żydowsku pozostały chrupkie, ziemniaki należy zetrzeć na grubych oczkach tarki, a do gotowej masy dodać sproszkowaną macę.
Placki ziemniaczane po żydowsku: wykonanie
1. Ziemniaki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki razem z cebulą. Wyłóż na sito aby odcedzić nadmiar płynu.
2. Do startych ziemniaków dodaj jajka, wymieszaj, następnie dosypuj mąkę i pokruszoną macę, mieszając aż do uzyskania ciasta o gęstej konsystencji. Przypraw obficie solą i pieprzem.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej.
4. Nakładaj partiami za pomocą łyżki porcje ciasta, smaż placki ziemniaczane po żydowsku na średnim ogniu z obu stron na złoto. Zobacz, jak usmażyć chrupiące placki ziemniaczane.
5. Podawaj placki ziemniaczane po żydowsku tradycyjnie z musem jabłkowym, kleksem kwaśnej śmietany albo z ulubionymi dodatkami.
***
Tu znajdziesz przepis na najlepsze placki ziemniaczane.
Inny ciekawy przepis na pyszne placki ziemniaczane.
Placki ziemniaczane z serem również skuszą wiele podniebień.
A może masz ochotę placki ziemniaczane z niespodzianką?
Sprawdź inne sposoby na pyszne placki ziemniaczane.
***
Zobacz również: