Placki ziemniaczane po żydowsku

Placki ziemniaczane po żydowsku, znane jako tradycyjne latkes, to pomysł na szybki i sycący obiad albo ciepłą kolację. Takie placki ziemniaczane podaje się zwykle z okazji Chanuki. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne ani trudne. Aby placki ziemniaczane po żydowsku pozostały chrupkie, ziemniaki należy zetrzeć na grubych oczkach tarki, a do gotowej masy dodać sproszkowaną macę.

Placki ziemniaczane po żydowsku smakują wyśmienicie
Placki ziemniaczane po żydowsku smakują wyśmienicie123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane po żydowsku: wykonanie

1. Ziemniaki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki razem z cebulą. Wyłóż na sito aby odcedzić nadmiar płynu.

2. Do startych ziemniaków dodaj jajka, wymieszaj, następnie dosypuj mąkę i pokruszoną macę, mieszając aż do uzyskania ciasta o gęstej konsystencji. Przypraw obficie solą i pieprzem.

3. Na dużej patelni rozgrzej olej.

4. Nakładaj partiami za pomocą łyżki porcje ciasta, smaż placki ziemniaczane po żydowsku na średnim ogniu z obu stron na złoto. Zobacz, jak usmażyć chrupiące placki ziemniaczane.

5. Podawaj placki ziemniaczane po żydowsku tradycyjnie z musem jabłkowym, kleksem kwaśnej śmietany albo z ulubionymi dodatkami.

***

Tu znajdziesz przepis na najlepsze placki ziemniaczane.

Inny ciekawy przepis na pyszne placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane z serem również skuszą wiele podniebień.

A może masz ochotę  placki ziemniaczane z niespodzianką?

Sprawdź inne sposoby na pyszne placki ziemniaczane.

***

Zobacz również:

Przepis na serowe placki ziemniaczaneInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas