Placki ziemniaczane z imbirem i chilli
Placki ziemniaczane z imbirem i chilli są bardzo wyraziste w smaku. Modyfikacja tradycyjnego przepisu o dwa nietypowe składniki nadają im zupełnie nowy aromat. Wielu twierdzi, że placki ziemniaczane z imbirem i chilli to najlepsza wersja tej potrawy.

Składniki
- 1 kilogram ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- świeży lub suszony imbir
- świeża lub suszona papryczka chilli
- olej rzepakowy
- sól
Placki ziemniaczane z imbirem i chilli - przygotowanie
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Pozostaw na kilka minut, odciśnij i odlej nadmiar płynu. Baza nie powinna być zbyt miękka, dlatego warto zrobić to nawet kilkakrotnie.Dodaj posiekaną cebulę, jajko, mąkę oraz dopraw odrobiną soli. Tajemniczym składnikiem jest dodatkowo świeżo starty imbir i drobno pokrojona papryczka chilli. Możesz użyć także wersji suszonej – po niecałej łyżeczce. Dokładnie wymieszaj.Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Masę nakładaj łyżką w takiej ilości, aby powstały cienkie placki (wtedy są najbardziej chrupiące). Smaż z obu stron, a po wszystkim odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.Posól do smaku i podawaj. Solo, ze śmietaną lub ulubionym sosem.
Sprawdź też podobne przepisy:
Zobacz także: