Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane z niespodzianką

Dodaj dwa sekretne składniki, żeby były jeszcze bardziej wyraziste w smaku. To niewielka modyfikacja tradycyjnego przepisu, ale zupełnie nowy aromat. Wielu twierdzi, że to ich najlepsza wersja.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • świeży lub suszony imbir
  • świeża lub suszona papryczka chilli
  • olej rzepakowy
  • sól

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Pozostaw na kilka minut, odciśnij i odlej nadmiar płynu. Baza nie powinna być zbyt miękka, dlatego warto zrobić to nawet kilkakrotnie.

Dodaj posiekaną cebulę, jajko, mąkę oraz dopraw odrobiną soli. Tajemniczym składnikiem jest dodatkowo świeżo starty imbir i drobno pokrojona papryczka chilli. Możesz użyć także wersji suszonej – po niecałej łyżeczce. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Masę nakładaj łyżką w takiej ilości, aby powstały cienkie placki (wtedy są najbardziej chrupiące). Smaż z obu stron, a po wszystkim odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Posól do smaku i podawaj. Solo, ze śmietaną lub ulubionym sosem.

***

Reklama

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje