Pyszne przepisy na Światowy Dzień Makaronu

Okazji do świętowania jest wiele – rodzinne spotkania, urodziny, romantyczne kolacje we dwoje, kolorowe kinderbale czy domówki ze znajomymi. A co można świętować każdego roku 25 października – i to na całym świecie? Oczywiście Światowy Dzień Makaronu – to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym makaronowym daniem.

Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów - ogranicza nas tylko wyobraźnia!  Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto!

Reklama

25 października dyskutuje się o nim, wymienia kulinarnymi pomysłami na pyszne potrawy, a przede wszystkim próbuje. A pomysłów na dania z makaronem jest z pewnością więcej niż jego kształtów. Żaden inny produkt tak doskonale nie łączy się niemal z każdym dodatkiem - sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Makaron to doskonały pomysł dla rodziców małych niejadków, źródło inspiracji dla zakochanych i pomysł na szybkie danie, gdy wpadną niespodziewani goście. Może z niego powstać zarówno wykwintna potrawa serwowana przez mistrza kuchni, jak też radosna improwizacja domowego smakosza. Czym byłyby bez niego zupy? W końcu makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą przygotować z makaronem pyszne potrawy.

Pizza makaronowa

Składniki

  • 100 g makaronu np. Lubella Mini Rurki 5 warzyw
  • 30 g startego żółtego sera
  • jajko
  • łyżeczka suszonego oregano

Składniki - sos

  • szklanka passaty pomidorowej
  • łyżka posiekanej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Składniki - dodatkowo

  • kulka mozzarelli
  • ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
  • oliwa

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.

Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje