Pyszne smarowidło na Wielkanoc. Pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka
Wielkanoc coraz bliżej i jeśli szukasz przepisu na świąteczne śniadanie, to dobrze trafiłeś. Do przygotowania pysznego smarowidła potrzebujesz zaledwie kilku składników. To niezwykle zdrowe połączenie, które zniknie ze stołu natychmiastowo.
Wielkanocne przepisy. Smarowidło na świąteczne śniadanie
Na świąteczne śniadanie poleca się również pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka. To pyszne, a także zdrowe połączenie. Jajka są bogate w składniki odżywcze. To nie tylko źródło białka, ale także witamin A, D, E i K. Nie można zapominać o zawartej w nich cholinie oraz luteinie. Poza tym można w nich znaleźć żelazo, potas, wapń, fosfor, sód, magnez, miedź, cynk i selen.
Tuńczyk to z kolei źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy D i B6 oraz potasu, jodu, magnezu i selenu.
Zobacz także: U teściowej wygrywa z sałatką jarzynową. Odkąd znam przepis, robię ją zawsze w Wielkanoc
Przepis na smarowidło z jajek i tuńczyka
Wykonanie pasty z jajek oraz tuńczyka jest niezwykle proste i zdecydowanie okaże się hitem podczas świąt wielkanocnych. Oto składniki potrzebne do jej przygotowania:
- 2 puszki tuńczyka
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- Tuńczyka trzeba odsączyć, przełożyć do miski i lekko rozdrobnić widelcem.
- Jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby.
- Całość należy wymieszać z majonezem oraz musztardą, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Opcjonalnie, by wzbogacić smarowidło z jajek i tuńczyka, można dodać pokrojone ogórki konserwowe, cebulę lub szczypiorek. Zamiast majonezu sprawdzi się również jogurt naturalny.
***