Pasta jajeczna będzie pyszna i kremowa. Zjesz bez wyrzutów sumienia
Oprac.: Joanna Leśniak
Czy pasta jajeczna bez majonezu może smakować dobrze? Jak najbardziej! Kulinarne eksperymenty są mile widziane nawet w przypadku dobrze znanych potraw. Szukasz smacznej alternatywy, dzięki której pasta z jajek będzie jeszcze bardziej kremowa? A może chcesz nieco odchudzić popularny dodatek do kanapek? Czas odświeżyć swoje receptury.
Spis treści:
Czy pasta jajeczna jest zdrowa?
Jajka na twardo to jedna z najzdrowszych form, w jakich możemy zajadać ten uniwersalny produkt. Smażone omlety, jajka sadzone i jajecznice pozbawione są sporej części witamin i odżywczych składników. Do tego dochodzą kolejne kalorie pochodzące z użytego tłuszczu do smażenia. Gotowane jajka stają się więc doskonałym wyborem dla osób, które chcą pełnymi łyżkami czerpać ze zdrowotnych właściwości jajek.
Dzięki nim dostarczymy solidną porcję dobrze przyswajalnego białka, lecytyny, a także witamin: A, D, E, K. Taki posiłek w zdrowy sposób nasyci i dostarczy organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania paliwo. Składniki zawarte w jajkach wpływają na poprawę koncentracji, opóźnienia procesów starzenia, poprawę krążenia krwi i powstrzymanie gwałtownych wahań poziomu cukru. Pasta, którą zajadać można zarówno na śniadanie, jak i na kolację jest smacznym sposobem na ich uzupełnienie.
Dodatki mają znaczenie
Włączenie pasty jajecznej do swojego planu żywieniowego ma wiele plusów, ale pod pewnymi warunkami. Jeśli w przepisie jednym z podstawowych składników jest majonez, lepiej by taki specjał lądował na stołach tylko okazjonalnie. Choć dodaje jajkom charakteru i sprawia, że całość staje się bardziej kremowa, jest produktem, który można określić mianem bomby kalorycznej.
Jedna łyżka stołowa majonezu zawiera około 170 kalorii i 20 g tłuszczu. Z tych powodów nie zaleca się częstego jedzenia produktu, który ląduje na listach produktów zakazanych podczas diety odchudzającej. Mimo to nie musisz rezygnować ze smacznego smarowidła. Pasta jajeczna bez majonezu nadal będzie smakować pysznie i nie doprowadzi do żywieniowych wyrzutów sumienia.
Czym zastąpić majonez w paście z jajek?
Bardzo dobrą alternatywą dla majonezu jest jogurt naturalny. Nie obawiaj się utraty walorów całej potrawy. Wystarczy połączyć go z odrobiną musztardy, by pasta jajeczna bez majonezu nie była mdła i miała wyrazisty smak. Prezentujemy podstawowy przepis, który ułatwi wprowadzenie zmian w jadłospisie.
Składniki:
- 8 ugotowanych na twardo jaj
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki ulubionej musztardy
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajka pokrój drobno i rozgnieć widelcem. Możesz je także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Szczypior umyj, osusz i posiekaj. Dorzuć do jajek.
- Dodaj jogurt, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Pasta jest już gotowa.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by większą porcję dietetycznej pasty z jajek przygotować wcześniej. Przechowuj ją w lodówce, a usprawnisz przygotowywanie posiłków. Docenisz to zwłaszcza o poranku, gdy często brakuje czasu na komponowanie śniadania od podstaw.
Pasta jajeczna niejedno ma imię
Dobrą alternatywą dla majonezu jest także chudy twaróg. Stanowi cenne uzupełnienie diety, a jego smak dobrze komponuje się z jajkami, zieleniną i wybranymi przyprawami. Miłośnicy ostrzejszych potraw docenią dodatek chrzanu. W wersji odświętnej możesz przygotować pastę z serem mascarpone — być może nie zalicza się do składników "fit", ale podczas specjalnych okazji popiszesz się przed gośćmi idealnie kremową pastą jajeczną.