Pyszne, włoskie ciastka

Cantuccini to ciastka wywodzące się z Toskanii. Są dość twarde, ale mają delikatny, migdałowy smak, który świetnie łączy się nie tylko z herbatą czy kawą, ale również białym winem.

Cantuccini
Cantuccini123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka migdałów

Przygotowanie:

Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać i przyprażyć na patelni. Do miski wbić jajka, dodac cukier, zmiksować na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki. Z masy uformować 4 wałeczki.

Wałeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C. Piec przez 15 minut. Blaszki wyjąc z pieca, wałeczki ciasta pokroić na kawałki o szer. ok. 1,5 cm i ponownie włożyć do pieca na kilka minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas