Pyszne ziemniaczki
To danie jest naprawdę proste, ale smakuje wyjątkowo.

Składniki
- 0,5 kg pieczarek,
- 4 duże ziemniaki,
- cebula, ząbek czosnku,
- 10 dag wędzonego boczku,
- łyżka majeranku,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki masła.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, ponakłuwaj, posól, obłóż plasterkami czosnku i owiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200º C około 50 min. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby obsypane majerankiem. Całość smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni przesmaż boczek. Upieczone ziemniaki przekrój na pół, wydrąż środki i napełnij je farszem. Podawaj z gałązkami świeżego majeranku, wędzonym boczkiem i śmietaną.