Reklama

Reklama

Pyszny, niedzielny obiad

Domownicy będą zachwyceni!

Francuska cebulowa

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4–5 białych cebul
  • 3 łyżki masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 szkl. wytrawnego białego wina
  • 1/2 małej bagietki (ew. 4 pszenne tosty)
  • sól
  • pieprz suszony
  • tymianek i szałwia

Sposób przygotowania

Cebule obierz, pokrój w plasterki. W garnku stop masło. Wrzuć pokrojone cebule i mieszając, duś je ok. 15 minut na małym płomieniu, aż staną się szkliste. Uważaj, by nie zrumieniły się zbytnio. Następnie cebule oprósz mąką. Krótko zasmaż (około 1 minuty). Do cebuli dolej bulion oraz wino. Zwiększ płomień. Poczekaj, aż całość zawrze. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i sporą szczyptą suszonej szałwii. Zmniejsz płomień. Gotuj dalej pod przykryciem jeszcze 15 minut. W tym czasie bagietkę pokrój. Kromki bułki okrój ze skórki, środki potnij w kosteczkę. Zrumień je z obu stron na patelni bez tłuszczu albo w rozgrzanym piekarniku (ok. 10 minut w temp. 190°C). Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej włóż porcję grzanek. Ew. posyp odrobiną suszonych ziół.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje