Reklama

Reklama

Pyszny, niedzielny obiad

Domownicy będą zachwyceni!

Francuska cebulowa

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4–5 białych cebul
  • 3 łyżki masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 szkl. wytrawnego białego wina
  • 1/2 małej bagietki (ew. 4 pszenne tosty)
  • sól
  • pieprz suszony
  • tymianek i szałwia

Sposób przygotowania

Cebule obierz, pokrój w plasterki. W garnku stop masło. Wrzuć pokrojone cebule i mieszając, duś je ok. 15 minut na małym płomieniu, aż staną się szkliste. Uważaj, by nie zrumieniły się zbytnio. Następnie cebule oprósz mąką. Krótko zasmaż (około 1 minuty). Do cebuli dolej bulion oraz wino. Zwiększ płomień. Poczekaj, aż całość zawrze. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i sporą szczyptą suszonej szałwii. Zmniejsz płomień. Gotuj dalej pod przykryciem jeszcze 15 minut. W tym czasie bagietkę pokrój. Kromki bułki okrój ze skórki, środki potnij w kosteczkę. Zrumień je z obu stron na patelni bez tłuszczu albo w rozgrzanym piekarniku (ok. 10 minut w temp. 190°C). Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej włóż porcję grzanek. Ew. posyp odrobiną suszonych ziół.

Reklama

Rulony szpinakowe

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • 1 szkl. mleka
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu
  • 8 suszonych pomidorów
  • 10 dag pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Szpinak przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarznie i dobrze ocieknie, ew. odciśnij go. Potem zmiksuj na gładką masę. Jajka wymieszaj mikserem z musem szpinakowym oraz mlekiem, mąką i szczyptą soli. Ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała. Patelnię rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem i wylewaj porcje ciasta. Równomiernie rozprowadzaj je po całej patelni. Usmaż naleśniki (w sumie wyjdzie ich ok. 12 sztuk i zajmie to ok. 15 minut). Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z mielonym twarogiem oraz jogurtem. Suszone pomidory potnij na małe kawałki. Dodaj do masy serowej. Wrzuć pestki słonecznika. Przypraw solą i pieprzem. Masę przemieszaj. Naleśniki posmaruj przygotowanym nadzieniem. Ciasno zwiń. 

Brownie z pomarańczami

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • po 5 dag orzeszków ziemnych i pistacji
  • 3 czerwone pomarańcze
  • 3 i 1/2 tabliczki (w sumie 35 dag) gorzkiej czekolady
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania

Kwadratową blachę (24 x 24 cm, ew. okrągłą o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Orzeszki ziemne i pistacje grubo posiekaj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175ºC. Pomarańcze obierz, pokrój w plasterki. Czekoladę połam na kawałki, razem z masłem stop w gorącej kąpieli wodnej, lekko przestudź. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane pistacje i orzeszki ziemne. Dobrze wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie formy. Na wierzchu ułóż plasterki pomarańczy. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut. Ew. ok. 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryj kawałkiem folii aluminiowej.

Szpikowana szynka

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 2 kg surowej szynki
  • 1 duże jabłko
  • 12 ząbków czosnku
  • 1/2 pęczka natki
  • po 2 gałązki rozmarynu, tymianku i oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/4 szkl. białego wina
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Mięso opłucz, dobrze osusz, natrzyj sokiem z cytryny. Potem przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Włóż na 2-3 godziny do lodówki. Czosnek obierz, większe ząbki przetnij wzdłuż. Jabłko obierz, oczyść, pokrój w grubsze słupki. Zioła opłucz. Oderwij igiełki rozmarynu, a listki natki, tymianku i oregano posiekaj. Szynkę wyjmij z lodówki. Zrób nacięcia w mięsie. W otworki powtykaj ząbki czosnku oraz kawałki jabłka. Zioła wymieszaj z oliwą. Bulion połącz z winem. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej 1/2 bulionu z winem. Posmaruj ziołową mieszanką. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220ºC. Potem zredukuj ją do 180ºC i piecz jeszcze ok. 1 godziny. Od czasu do czasu podlewaj mięso pozostałym bulionem z winem. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy