Pyszny, niedzielny obiad

Zupa cebulowa
Zupa cebulowa123RF/PICSEL

Francuska cebulowa

Składniki

  • 4–5 białych cebul
  • 3 łyżki masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 szkl. wytrawnego białego wina
  • 1/2 małej bagietki (ew. 4 pszenne tosty)
  • sól
  • pieprz suszony
  • tymianek i szałwia
4 porcji

Sposób przygotowania

Rulony szpinakowe
Rulony szpinakowe123RF/PICSEL

Rulony szpinakowe

Składniki

  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • 1 szkl. mleka
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu
  • 8 suszonych pomidorów
  • 10 dag pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
6 porcji

Sposób przygotowania

Brownie
Brownie123RF/PICSEL

Brownie z pomarańczami

Składniki

  • po 5 dag orzeszków ziemnych i pistacji
  • 3 czerwone pomarańcze
  • 3 i 1/2 tabliczki (w sumie 35 dag) gorzkiej czekolady
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
16 porcji

Sposób przygotowania

Szynka
Szynka123RF/PICSEL

Szpikowana szynka

Składniki

  • 2 kg surowej szynki
  • 1 duże jabłko
  • 12 ząbków czosnku
  • 1/2 pęczka natki
  • po 2 gałązki rozmarynu, tymianku i oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/4 szkl. białego wina
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
8 porcji
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?