Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Wszystkim będzie smakowało!

Sałatka z bobem
Sałatka z bobem123RF/PICSEL

Przystawka - sałatka z bobem

Sposób przygotowania

Bób przebierz, opłucz, wrzuć do posolonego wrzątku. Gotuj około 15 minut. Potem odcedź go, osącz na sitku (ew. obierz z łupinek). Odstaw do wystudzenia. Endywię i rukolę oraz pomidorki umyj. Listki osusz, porwij na kawałeczki, pomidorki wytrzyj i pokrój na połówki. Kurczaka podziel na kawałeczki. Cebulę obierz, pokrój w możliwie cienkie plasterki. Mięso wymieszaj w miseczce z bobem, cebulą oraz pomidorkami. Lekko oprósz solą i pieprzem. Przygotuj sos winegret: ocet winny utrzyj z solą i pieprzem (do smaku). Stale ucierając, powoli dolej oliwę oraz miód. Ubij trzepaczką na jednolity sos. Domieszaj musztardę francuską. Składniki sałatki polej musztardowym winegretem, przemieszaj. Tuż przed podaniem dołóż listki rukoli i endywii.

Zmysłowe smaki: Letnia sałatka z bobem, fetą i arbuzemInteria.tv
Zupa krem z marchwi
Zupa krem z marchwi123RF/PICSEL

Marchewkowa z curry

Sposób przygotowania

Marchewki, jabłko, cebulę oraz włoszczyznę obierz. Jabłko pokrój na cząstki, oczyść je z pestek, miąższ potnij w kostkę. Warzywa z włoszczyzny, cebulę oraz marchewki drobno pokrój. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, mieszając usmaż ją na szklisto. Dołóż, włoszczyznę, jabłko oraz marchewki. Oprósz curry i ostrą papryką. Smaż dalej na dużym płomieniu, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy do garnka wlej bulion, zamieszaj. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut). Bulion z warzywami i jabłkiem dopraw na pikantnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko. Mocno podgrzej. Rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp pestkami słonecznika.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
Pieczona wieprzowina
Pieczona wieprzowina123RF/PICSEL

Karkówka w ziołach

Sposób przygotowania

Karkówkę opłucz, wytrzyj do sucha. 3 ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, posmaruj nimi mięso. Natrzyj je solą i pieprzem. Obwiąż bawełnianą nitką, formując owalną pieczeń. Główkę czosnku obierz, pokrój na 3-4 plastry. W brytfance rozgrzej olej. Szybko obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron. Obłóż je pokrojonym czosnkiem. Podlej winem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. C. Piecz przez 1 godzinę, polewając sosem z dna brytfanki i ew. odrobiną gorącej wody. Zioła opłucz, osusz, trochę zostaw od dekoracji, od reszty gałązek oderwij listki i igiełki. Posiekaj je. Oliwę połącz z ziołami. Pieczeń wyjmij, usuń nitkę. Wierzch posmaruj ziołową pastą. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut. Udekoruj resztą ziół.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Babeczki z owocami
Babeczki z owocami123RF/PICSEL

Deser - kruche koszyczki z owocami

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mocno schłodzone masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj do nich żółtka oraz 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj 30 minut. Foremki do babeczek posmaruj masłem, wylep ciastem. Spody piecz 15 minut w temp. 200 st. C. Wystudź. Owoce umyj, osusz. Z brzoskwiń usuń pestki, miąższ pokrój na cienkie cząstki. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, serkami waniliowymi oraz wiórkami kokosowymi i skórką z cytryny. Kruche spody napełnij przygotowanym kremem. Wygładź. Obłóż owocami. 

Owocowe tartaletki - prosty przepis na domowe słodyczeInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas