Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny
Wszystkim będzie smakowało!

Przystawka - sałatka z bobem
Składniki
- 60 dag młodego bobu
- 40 dag wędzonego kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 8 pomidorków
- 1 op. mieszanki listków endywii i rukoli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Bób przebierz, opłucz, wrzuć do posolonego wrzątku. Gotuj około 15 minut. Potem odcedź go, osącz na sitku (ew. obierz z łupinek). Odstaw do wystudzenia. Endywię i rukolę oraz pomidorki umyj. Listki osusz, porwij na kawałeczki, pomidorki wytrzyj i pokrój na połówki. Kurczaka podziel na kawałeczki. Cebulę obierz, pokrój w możliwie cienkie plasterki. Mięso wymieszaj w miseczce z bobem, cebulą oraz pomidorkami. Lekko oprósz solą i pieprzem. Przygotuj sos winegret: ocet winny utrzyj z solą i pieprzem (do smaku). Stale ucierając, powoli dolej oliwę oraz miód. Ubij trzepaczką na jednolity sos. Domieszaj musztardę francuską. Składniki sałatki polej musztardowym winegretem, przemieszaj. Tuż przed podaniem dołóż listki rukoli i endywii.

Marchewkowa z curry
Składniki
- 1 kg marchewki
- 1 kwaśne jabłko
- 1 cebula
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 2 łyżki masła
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki pestek słonecznika
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Marchewki, jabłko, cebulę oraz włoszczyznę obierz. Jabłko pokrój na cząstki, oczyść je z pestek, miąższ potnij w kostkę. Warzywa z włoszczyzny, cebulę oraz marchewki drobno pokrój. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, mieszając usmaż ją na szklisto. Dołóż, włoszczyznę, jabłko oraz marchewki. Oprósz curry i ostrą papryką. Smaż dalej na dużym płomieniu, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy do garnka wlej bulion, zamieszaj. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut). Bulion z warzywami i jabłkiem dopraw na pikantnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko. Mocno podgrzej. Rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp pestkami słonecznika.

Karkówka w ziołach
Składniki
- 1 i 1/2 kg karkówki albo łopatki wieprzowej
- 2/3 szkl. białego wytrawnego wina
- 1 główka + 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- po 4 gałązki natki, tymianku i oregano
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Karkówkę opłucz, wytrzyj do sucha. 3 ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, posmaruj nimi mięso. Natrzyj je solą i pieprzem. Obwiąż bawełnianą nitką, formując owalną pieczeń. Główkę czosnku obierz, pokrój na 3-4 plastry. W brytfance rozgrzej olej. Szybko obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron. Obłóż je pokrojonym czosnkiem. Podlej winem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. C. Piecz przez 1 godzinę, polewając sosem z dna brytfanki i ew. odrobiną gorącej wody. Zioła opłucz, osusz, trochę zostaw od dekoracji, od reszty gałązek oderwij listki i igiełki. Posiekaj je. Oliwę połącz z ziołami. Pieczeń wyjmij, usuń nitkę. Wierzch posmaruj ziołową pastą. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut. Udekoruj resztą ziół.

Deser - kruche koszyczki z owocami
Składniki
- 60 dag owoców: np. jeżyn,
- malin, brzoskwiń
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 cytryna
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 2 serki waniliowe
- 1/2 szkl. zmielonych wiórków kokosowych
- masło do foremek
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mocno schłodzone masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj do nich żółtka oraz 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj 30 minut. Foremki do babeczek posmaruj masłem, wylep ciastem. Spody piecz 15 minut w temp. 200 st. C. Wystudź. Owoce umyj, osusz. Z brzoskwiń usuń pestki, miąższ pokrój na cienkie cząstki. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, serkami waniliowymi oraz wiórkami kokosowymi i skórką z cytryny. Kruche spody napełnij przygotowanym kremem. Wygładź. Obłóż owocami.