Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Wszystkim będzie smakowało!

Przystawka - sałatka z bobem

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag młodego bobu
  • 40 dag wędzonego kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 8 pomidorków
  • 1 op. mieszanki listków endywii i rukoli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Bób przebierz, opłucz, wrzuć do posolonego wrzątku. Gotuj około 15 minut. Potem odcedź go, osącz na sitku (ew. obierz z łupinek). Odstaw do wystudzenia. Endywię i rukolę oraz pomidorki umyj. Listki osusz, porwij na kawałeczki, pomidorki wytrzyj i pokrój na połówki. Kurczaka podziel na kawałeczki. Cebulę obierz, pokrój w możliwie cienkie plasterki. Mięso wymieszaj w miseczce z bobem, cebulą oraz pomidorkami. Lekko oprósz solą i pieprzem. Przygotuj sos winegret: ocet winny utrzyj z solą i pieprzem (do smaku). Stale ucierając, powoli dolej oliwę oraz miód. Ubij trzepaczką na jednolity sos. Domieszaj musztardę francuską. Składniki sałatki polej musztardowym winegretem, przemieszaj. Tuż przed podaniem dołóż listki rukoli i endywii.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje