Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny
Te dania przygotujesz bez trudu!
Pieczona szynka paprykowa
Sposób przygotowania
Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę. W mięsie wytnij kieszeń. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z czosnkiem. Mięso posyp solą i pieprzem. Natrzyj oliwą z czosnkiem. Odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce. Papryki i chili oczyść z pestek. Opłucz, osusz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w grubsze paski. Do kieszonki w mięsie włóż ok. 2/3 papryki. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 90 minut. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pozostałe paski papryki posiekaj, wymieszaj z chili i cebulą. 2/3 warzyw przemieszaj z pozostałą oliwą. Na 25 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj taką mieszanką. Posyp resztą papryki z chili i cebulą. Ew. udekoruj ziołami.
Dyniowo-marchewkowa z fetą
Odetnij miąższ dyni od skórki, oczyść go z pestek i włókien. Potem dynię pokrój w małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Marchewki oczyść, umyj, potnij na kawałeczki. Tost pokrój w kosteczkę. Dynię, marchewkę, cebulę oraz czosnek smaż 2-3 minuty na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, ciągle mieszając. Warzywa oprósz solą oraz słodką papryką. Dołóż kosteczki pokrojonego chleba. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 17-18 minut. W tym czasie fetę pokrój w kostkę. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksuj je razem z wywarem na gładko. Zupę przypraw do smaku solą i suszonym tymiankiem. Rozlej do miseczek. Każdą porcję polej jogurtem. Lekko przemieszaj widelcem, by powstał wzorek. Włóż po kilka kosteczek sera.
Sałatka z cykorią
Sposób przygotowania
Orzechy wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smaż 1-2 minuty, mieszając. Uprażone orzechy przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia. Cykorie oczyść z uszkodzonych liści, opłucz, wytnij gorzki środek. Czerwoną cykorię oraz 1 żółtą podziel na pojedyncze liście. Ostatnią cykorię potnij w paseczki. Żółty ser pokrój w słupki (jeśli używasz sera pleśniowego, pokrusz go). Gruszki umyj, obierz, wytnij środki z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Liście cykorii ułóż na półmisku, tak by utworzyły dekoracyjną rozetę. Potem posyp je kawałeczkami sera, cykorii, gruszek i włoskimi orzechami. Całość lekko oprósz świeżo zmielonym białym pieprzem oraz solą. Udekoruj posiekaną natką i chili. Sałatkę podawaj jako dodatek do obiadu.
Sposób przygotowania
Morele umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na pół i wyjmij pestki. Masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Skórkę oraz sok dodaj do masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej śmietanę. Wymieszaj ciasto mikserem. Blachę (25 cm na 40 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż morele. Owoce wciśnij w ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz przez 45 minut. Po ok. 30 minutach przykryj wierzch ciasta kawałkiem folii aluminiowej. Placek wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.