Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Te dania przygotujesz bez trudu!

Pieczona szynka paprykowa

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 2 kg surowej szynki
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 czerwone papryki
  • 1 chili 1 czerwona
  • cebula
  • 1–2 łyżki konfitury morelowej do mięs
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek przeciśnij przez praskę. W mięsie wytnij kieszeń. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z czosnkiem. Mięso posyp solą i pieprzem. Natrzyj oliwą z czosnkiem. Odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce. Papryki i chili oczyść z pestek. Opłucz, osusz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w grubsze paski. Do kieszonki w mięsie włóż ok. 2/3 papryki. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 90 minut. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pozostałe paski papryki posiekaj, wymieszaj z chili i cebulą. 2/3 warzyw przemieszaj z pozostałą oliwą. Na 25 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj taką mieszanką. Posyp resztą papryki z chili i cebulą. Ew. udekoruj ziołami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje