Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny
Te potrawy przygotujesz bez trudu!
Pomidorowa z bazylią i chili
Marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek i cebulę, smaż, mieszając, aż staną się szkliste. Wtedy dodaj starte warzywa. Smaż razem jeszcze 5 minut. Potem dolej bulion i dołóż pomidory z puszki wraz zalewą. Doprowadź całość do wrzenia, potem zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania przypraw na pikantnie solą, pieprzem, suszoną bazylią, cukrem oraz suszonymi płatkami chili. Zupę zmiksuj na gładki krem. Ponownie zagotuj. Rozlej do miseczek. Do każdej porcji wlej 1/5 szkl. jogurtu. Lekko przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Udekoruj, np. listkami bazylii. Jeśli chcesz, by zupa była pożywniejsza, serwuj ją z grzankami albo ryżem.
Brukselka z migdałami
Brukselki oczyść, usuń uszkodzone liście, opłucz. Trzon każdej natnij na krzyż, by brukselki szybciej się ugotowały. Wrzuć je do garnka, zalej mlekiem oraz wodą, tak by były całkowicie przykryte. Dodaj cukier oraz sól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia przez 10-12 minut. Pod koniec gotowania sprawdź widelcem, czy brukselki są już miękkie. W czasie gdy brukselka się gotuje, obierz ząbki czosnku, drobniutko je posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim bułkę tartą oraz migdały. Dodaj posiekany czosnek. Chwilę razem smaż. Brukselkę odcedź, dobrze osącz na sitku. Od razu polej zrumienioną bułeczką z migdałami. Podawaj jako dodatek do obiadu albo jako ciepłą przekąskę z kawałkiem bagietki.
Kurczak w cieście
Sposób przygotowania
Ciasto rozmrażaj w temperaturze pokojowej, ok. 20 minut. Mięso opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Stop 1 łyżkę masła. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z masłem i posmaruj tym filety. Kapustę oczyść, poszatkuj. Smaż ją ok. 5 minut na reszcie masła. Przypraw solą, pieprzem oraz koperkiem. Zdejmij z ognia. Fetę pokrusz, wsyp do kapusty, wymieszaj. Płat ciasta potnij na 4 kawałki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Dwa boki każdego kwadratu ponacinaj, tak by powstały paski, środek pozostaw w całości. Na kawałkach ciasta ułóż filety. Każdy przykryj porcją kapusty i paskami ciasta, tak by zachodziły na siebie. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz przez 40 minut w temp. 200 st. C.
Placek ucierany z jabłkami
Blachę (15 x 30 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Masło utrzyj z cukrem i skórką cytrynową na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno domieszaj do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Ciasto mieszaj mikserem tylko do połączenia się składników. Odłóż 2/3 ciasta. Resztę wymieszaj z kremem czekoladowym. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek potnij w grubsze plasterki. Od razu skrop je sokiem z cytryny, a potem oprósz cynamonem. Na spodzie blachy rozsmaruj jasne ciasto. Wylej na nie ciasto czekoladowe, formując esy-floresy. Na wierzchu rozłóż plasterki jabłek. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 35-40 minut. Udekoruj według uznania.