Reklama

Reklama

Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Te potrawy przygotujesz bez trudu!

Pomidorowa z bazylią i chili

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 4 szkl. bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone płatki chili

Marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć czosnek i cebulę, smaż, mieszając, aż staną się szkliste. Wtedy dodaj starte warzywa. Smaż razem jeszcze 5 minut. Potem dolej bulion i dołóż pomidory z puszki wraz zalewą. Doprowadź całość do wrzenia, potem zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania przypraw na pikantnie solą, pieprzem, suszoną bazylią, cukrem oraz suszonymi płatkami chili. Zupę zmiksuj na gładki krem. Ponownie zagotuj. Rozlej do miseczek. Do każdej porcji wlej 1/5 szkl. jogurtu. Lekko przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Udekoruj, np. listkami bazylii. Jeśli chcesz, by zupa była pożywniejsza, serwuj ją z grzankami albo ryżem. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje