Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny
Sycące i proste w przygotowaniu potrawy. Wszystkim będzie smakowało!

Krem z czerwonych jarzyn
Składniki
- 3 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4 szkl. bulionu warzywnego
- słodka papryka w proszku
- mielona papryczka chili
- sól
- 2 łyżki pesto z bazylii albo z natki (ze słoika)
- natka do dekoracji
Sposób przygotowania
Marchewki obierz, umyj, pokrój na niewielkie kawałki. Pomidory ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Włóż je na 1 minutę do wrzątku, wyjmij, zdejmij skórkę i usuń pestki. Papryki oczyść, opłucz, potnij w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Na patelni mocno rozgrzej olej. Wrzuć marchewki, paprykę, cebulę oraz czosnek. Warzywa smaż 5 minut, mieszając. Potem dodaj do nich pomidory. Oprósz solą i słodką papryką. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Miękkie warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Przypraw na pikantnie mieloną papryczką chili. Ponowie zagotuj. Gotową zupę rozlej do kubeczków albo miseczek. Każdą porcję udekoruj odrobiną pesto oraz listkami natki.

Zapiekane wiązki fasolki
Składniki
- 60-70 dag zielonej fasolki szparagowej
- 4 pomidory
- 3 duże kulki mozzarelli
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 spory ząbek czosnku
- 12 plasterków wędzonego boczku albo bekonu
- 1 łyżka masła
- po 3-4 gałązki bazylii i oregano
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania
Fasolkę szparagową oczyść, opłucz, strączki gotuj 10-15 minut w niewielkiej ilości posolonej wody. Następnie fasolkę odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. Strączki owiń plasterkami boczku i zrumień na rozgrzanym maśle. Posyp pieprzem i trzymaj w cieple. Pomidory oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Ser wymieszaj ze śmietaną oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zioła opłucz, osusz, trochę odłóż do dekoracji, resztę bazylii i oregano posiekaj. Wiązki fasolki ułóż w żaroodpornej formie. Posyp kosteczkami pomidorów i posiekanymi ziołami. Polej masą z mozzarelli i śmietany. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 180ºC. Piecz przez 10-15 minut. Podawaj np. do szaszłyków z papryką.

Torcik bezowy
Składniki
- 6 białek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 szkl. drobnego cukru
- szczypta soli
- mus śmietanowy
- 20 dag białej czekolady
- 10 dag chałwy waniliowej
- 3 szkl. śmietany kremówki
- owoce jagodowe
Sposób przygotowania
Blaty: blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj 3 kółka (o śr. 22 cm). Białka ubij z solą i sokiem z cytryny. W czasie ubijania porcjami dosyp cukier. Kiedy piana z białek będzie już sztywna, domieszaj mąkę. Piekarnik rozgrzej do temp. 100°C. Na każdy papierowy krążek na blasze wyłóż 1/3 masy bezowej. Rozsmaruj ją równomierną warstwą. Wstaw do piekarnika i susz ok. 1 godziny. Potem piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i zostaw tak blaty bezowe do wystudzenia (najlepiej na noc). Mus: śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej czekoladę i chałwę. Dobrze schłodź. Ubij na sztywno. Krem przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij fale kremu na bezowe blaty. Potem ułóż jeden na drugim. Udekoruj owocami.

Szaszłyki z papryką
Składniki
- 80 dag wieprzowiny (np. szynki, karkówki, łopatki)
- 1/3 szkl. oliwy
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 op. przyprawy do kebaba
- sól
- pieprz
- po 2–3 gałązki mięty i natki pietruszki
Sposób przygotowania
Wieprzowinę opłucz, wytrzyj. Oliwę wymieszaj z przyprawą do kebaba i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso pokrój w grubszą kostkę. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w sporą kostkę. Kawałki mięsa oraz papryki włóż do miseczki. Polej przyprawioną oliwą. Miseczkę przykryj folią spożywczą. Włóż do lodówki na 1 godzinę. W czasie marynowania kilka razy przemieszaj mięso i paprykę, by równomiernie przeszły smakiem przypraw. Na metalowe szpadki albo na drewniane patyczki ponadziewaj na przemian kawałki mięsa i papryki. Oprósz solą oraz pieprzem. Szaszłyki włóż na mocno rozgrzany ruszt. Grilluj je 12-15 minut. Natkę oraz miętę opłucz, osusz, posiekaj je. Szaszłyki posyp ziołami.