Reklama

Reklama

Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Sycące i proste w przygotowaniu potrawy. Wszystkim będzie smakowało!

Krem z czerwonych jarzyn

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • słodka papryka w proszku
  • mielona papryczka chili
  • sól
  • 2 łyżki pesto z bazylii albo z natki (ze słoika)
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania

Marchewki obierz, umyj, pokrój na niewielkie kawałki. Pomidory ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Włóż je na 1 minutę do wrzątku, wyjmij, zdejmij skórkę i usuń pestki. Papryki oczyść, opłucz, potnij w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Na patelni mocno rozgrzej olej. Wrzuć marchewki, paprykę, cebulę oraz czosnek. Warzywa smaż 5 minut, mieszając. Potem dodaj do nich pomidory. Oprósz solą i słodką papryką. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Miękkie warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Przypraw na pikantnie mieloną papryczką chili. Ponowie zagotuj. Gotową zupę rozlej do kubeczków albo miseczek. Każdą porcję udekoruj odrobiną pesto oraz listkami natki.  

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje