Reklama

Reklama

Pyszny obiad dla całej rodziny

W mig zniknie ze stołu!

Krem z zielonych warzyw

Składniki

  • 1 brokuł 2 ziemniaki
  • 2 szkl. zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 małe cukinie
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 szkl. śmietany 12 proc.
  • sól pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuły oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cukinie oczyść, odetnij końce, resztę potnij w grubszą kostkę. Olej wlej do garnka, mocno rozgrzej, wrzuć cebulę i czosnek, duś, aż będą szkliste. Dodaj rozdrobnione brokuły, cukinie oraz ziemniaki. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając. Potem posyp cukrem. Zalej gorącym bulionem. 

Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Po ok. 10 minutach gotowania dodaj groszek. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodaj listki natki oderwane od gałązek i zmiksuj na gładko. Dodaj śmietanę. Mocno podgrzej. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotową zupę rozlej do miseczek. Podawaj ją np. z czosnkowymi grzankami. Udekoruj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje