Pyszny obiad dla całej rodziny
W mig zniknie ze stołu!
Krem z zielonych warzyw
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuły oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cukinie oczyść, odetnij końce, resztę potnij w grubszą kostkę. Olej wlej do garnka, mocno rozgrzej, wrzuć cebulę i czosnek, duś, aż będą szkliste. Dodaj rozdrobnione brokuły, cukinie oraz ziemniaki. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając. Potem posyp cukrem. Zalej gorącym bulionem.
Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Po ok. 10 minutach gotowania dodaj groszek. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodaj listki natki oderwane od gałązek i zmiksuj na gładko. Dodaj śmietanę. Mocno podgrzej. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotową zupę rozlej do miseczek. Podawaj ją np. z czosnkowymi grzankami. Udekoruj.
Sałatka z cieciorką i fetą
Sposób przygotowania
Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Cieciorkę przełóż na sitko, przelej wodą i pozostaw tak, aż dobrze ocieknie. W tym czasie pozostałe warzywa umyj, wytrzyj do sucha. Ogórek obierz, pokrój w kostkę. Pomidory podziel na cząstki, usuń środki z pestkami, miąższ potnij na kawałki. Paprykę rozetnij, oczyść z pestek i białych błonek. Strąk opłucz, osusz, pokrój w średnią kostkę. Wszystkie wcześniej rozdrobnione warzywa wymieszaj w salaterce z cieciorką. Posyp solą oraz pieprzem. Skrop oliwą.
Fetę pokrój w kostkę. Ser dodaj do sałatki. Lekko przemieszaj. Odstaw na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce, by wszystkie smaki się przeniknęły. Przed podaniem gotową sałatkę posyp listkami natki. Podawaj do obiadu jako dodatek do mięsa albo na przekąskę z kawałkiem bagietki.
Torcik porzeczkowy
Sposób przygotowania
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do utartych żółtek małymi porcjami dodaj pianę z białek oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką. Biszkopt rozsmaruj na spodzie tortownicy (śr. 24-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 40 minut.
Po wystudzeniu ciasto przekrój na 3 blaty. Porzeczki opłucz, oderwij od gałązek. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Śmietanę połącz z serkiem oraz cukrem pudrem. Ubij gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj mus porzeczkowy. Blaty biszkoptowe przełóż kremem. Tort schładzaj 3 godziny. Udekoruj.
Szaszłyki z sosem orzechowym
Sposób przygotowania
Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami marynaty. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Potem potnij w paski. Włóż je do miseczki z marynatą. Szczelnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek posiekaj. Wrzuć do garnka. Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier, sok z limonki i sos sojowy (do smaku). Gotuj na małym płomieniu ok. 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Ciągle mieszaj. Rozlej do miseczek. Zamarynowane paseczki kurczaka ponabijaj na długie drewniane patyczki, formując falbanki. Ułóż je na tackach do grillowania. Piecz na ruszcie po 6 minut z każdej strony. Podawaj z sosem orzechowym.