Pyzy z mięsem

Doskonałe na obiad!

Składniki Ciasto

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól

Składniki Nadzienie

  • 30 dag gotowanego (może być z rosołu) lub pieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • pół bułki
  • cebula
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 5 dag słoniny

1. Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, mąkę, sól. Wyrób ciasto. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na maśle, bułkę namocz w wodzie. Mięso zmiel w maszynce do mięsa z przesmażoną cebulą i odciśniętą bułką, przypraw.

Reklama

2. Z ciasta formuj kulki, spłaszcz dłonią, nakładaj łyżeczką farsz, zlep, formuj kulki. Gotuj je we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut od ich wypłynięcia. Podawaj ze smażoną słoninką i boczkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje