Reklama

Reklama

Pyzy ziemniaczane

Z dodatkiem smażonej cebulki smakują obłędnie.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść tłuczkiem, odparować i ostudzić.

Reklama

Drugą połowę surowych ziemniaków zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Odcisnąć i dodać do ziemniaków ugotowanych.

Dodać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i doprawić solą. Połączyć wszystko w jednolite ciasto.

Formować w dłoniach kulki, a następnie wrzucać delikatnie do wrzącej, osolonej wody. 

Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć ogień i gotować pyzy przez ok. 10 minut na małym ogniu, co chwilę zamieszać drewnianą łyżką. 

Wyłowić i przełożyć na talerz, podawać z usmażoną cebulką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje