Pyzy ziemniaczane

Z dodatkiem smażonej cebulki smakują obłędnie.

Pyzy
Pyzy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść tłuczkiem, odparować i ostudzić.

Drugą połowę surowych ziemniaków zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Odcisnąć i dodać do ziemniaków ugotowanych.

Dodać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i doprawić solą. Połączyć wszystko w jednolite ciasto.

Formować w dłoniach kulki, a następnie wrzucać delikatnie do wrzącej, osolonej wody.

Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć ogień i gotować pyzy przez ok. 10 minut na małym ogniu, co chwilę zamieszać drewnianą łyżką.

Wyłowić i przełożyć na talerz, podawać z usmażoną cebulką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas