Pyzy ziemniaczane po polsku
Klasyczny przepis.
- 1,5 kg ziemniaków,
- 15 dag wędzonego boczku lub słoniny,
- 10 dag cebuli, łyżka oleju, sól do smaku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj. Do posolonego wrzątku włóż około 1/3 ziemniaków, ugotuj. Odcedź, odparuj, przeciśnij przez praskę. 2. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masę przełóż na sitko wysłane gazą, i odciśnij sok do podstawionej miseczki, pozostaw na 15 minut. Gdy na dnie miseczki osiądzie krochmal, ostrożnie zlej sok z wierzchu. 3. Osad wymieszaj z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, posól. Z masy formuj nieduże kule lub łezki i kładź je na wrzącą osoloną wodę. Gotuj około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 4. Boczek pokrój w kosteczkę, posiekaj cebulę. Oba składniki wysmaż na oleju. Gotowe pyzy odcedź. Przelej zimną wodą. Okraś tłuszczykiem i podawaj.
Czas przygotowania: 50 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 420 kcal.