Quiche z brokułami i marchewką
Na śniadanie, obiad i kolację!
Podasz ją na zimno i na gorąco. Ta przepyszna, wytrawna potrawa pochodzi z Francji, ale ma mnóstwo fanów w Polsce. Jej bazowymi składnikami są jajka i śmietana. Quiche możesz wykonać w ceramicznych, okrągłych, dużych lub małych formach używając różnych dodatków tj. boczek, szynka, żółty ser, warzywa. Twarożek i warzywa zawsze tworzą wyśmienitą kompozycję smakową. Marka Mój Ulubiony proponuje pyszną Quiche z brokułami i marchewką przygotowaną na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego. Inwencja należy do Ciebie.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego 200 g twarożku kanapkowo - sernikowego np. Mój ulubiony
- 2 jajka
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 150 g śmietany 18%
- sól i pieprz
- ok 250 g różyczek brokuła
- 1 średnia marchew
Przygotowanie:
1. Warzywa lekko podgotować na parze, powinny być al dente. Ciastem francuskim wyłożyć formę do zapiekania. Twarożek dobrze wymieszać z jajkami, śmietaną, startym czosnkiem, ziołami, doprawić solą i pieprzem, wylać na ciasto.
2. Na masie ułożyć warzywa. Piec ok 25 minut w 200 stopniach C.
Smacznego!