Reklama

Reklama

Quiche z kalafiora

Quiche to rodzaj wypieku w formie placka ze słonego kruchego ciasta z wytrawnym nadzieniem zalanym jajeczną masą. Idealnie sprawi się podczas domowego przyjęcia lub kolacji w rodzinnym gronie.

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • żółtko
  • 2 jajka
  • 1 mały kalafior
  • 25 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 20 dag sera typu brie
  • 30 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej ze sporą szczyptą soli, posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko i 3-4 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto, schłodź. 

2. Zimnym ciastem wylep formę do tarty. Spód ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz 15-20 minut w 180°C. W tym czasie ugotuj do miękkości kalafiora, przestudź, rozmiksuj. Fasolkę ugotuj al dente w wodzie z solą, odcedź i przestudź. Ser drobno posiekaj. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj mus z kalafiora oraz ser. Masę dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

3. Połowę masy wyłóż na podpieczony spód. Rozłóż fasolkę szparagową. Zalej resztą masy. Piecz tartę w tej samej temperaturze 30 min.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje