Quiche z kalafiora
Quiche to rodzaj wypieku w formie placka ze słonego kruchego ciasta z wytrawnym nadzieniem zalanym jajeczną masą. Idealnie sprawi się podczas domowego przyjęcia lub kolacji w rodzinnym gronie.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej ze sporą szczyptą soli, posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko i 3-4 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto, schłodź.
2. Zimnym ciastem wylep formę do tarty. Spód ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz 15-20 minut w 180°C. W tym czasie ugotuj do miękkości kalafiora, przestudź, rozmiksuj. Fasolkę ugotuj al dente w wodzie z solą, odcedź i przestudź. Ser drobno posiekaj. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj mus z kalafiora oraz ser. Masę dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
3. Połowę masy wyłóż na podpieczony spód. Rozłóż fasolkę szparagową. Zalej resztą masy. Piecz tartę w tej samej temperaturze 30 min.