Reklama

Reklama

Quiche z tuńczykiem

Z powodzeniem zastąpi tradycyjne drugie danie!

Składniki dla: 6-12 porcji

Składniki - ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • żółtko (lub całe jajko)
  • Jeśli chcesz, możesz też użyć gotowego ciasta francuskiego lub nawet drożdżowego (jak na kulebiak)

Składniki - nadzienie

  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 cebule
  • cukinia
  • pęczek koperku, ew. natka
  • sos jajeczno - śmietanowy do tarty (patrz ramka na str. 100)
  • olej

Sposób przygotowania

1. Składniki ciasta posiekaj i wyrób, zawiń w folię, włóż do lodówki (opis w ramce na str. 97). Rozwałkowane ciasto rozłóż w formach, obciąż, upiecz w temp. 180 st. C (ok. 25 min). 

2. Podsmaż posiekane cebule na oleju. Rozłóż z osączonym tuńczykiem, koperkiem, pokrojoną cukinią na podpieczonych spodach, zalej sosem. Piecz jeszcze ok. 25 min, aż masa się całkowicie zetnie.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje