Quiche z tuńczykiem
Z powodzeniem zastąpi tradycyjne drugie danie!

Składniki
- ciasto
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- żółtko (lub całe jajko)
- Jeśli chcesz, możesz też użyć gotowego ciasta francuskiego lub nawet drożdżowego (jak na kulebiak)
- nadzienie
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3 cebule
- cukinia
- pęczek koperku, ew. natka
- sos jajeczno - śmietanowy do tarty (patrz ramka na str. 100)
- olej
6-12 porcji
Sposób przygotowania
1. Składniki ciasta posiekaj i wyrób, zawiń w folię, włóż do lodówki (opis w ramce na str. 97). Rozwałkowane ciasto rozłóż w formach, obciąż, upiecz w temp. 180 st. C (ok. 25 min). 2. Podsmaż posiekane cebule na oleju. Rozłóż z osączonym tuńczykiem, koperkiem, pokrojoną cukinią na podpieczonych spodach, zalej sosem. Piecz jeszcze ok. 25 min, aż masa się całkowicie zetnie.