Quiche z warzywami
Ten jajeczny placek na kruchym spodzie zrobi furorę podczas domowego przyjęcia lub kolacji w rodzinnym gronie. Wypróbuj nasz przepis, a bez dokładek się nie obejdzie!
Sposób przygotowania:
1. Zagnieć ciasto z mąki, 1 jajka, masła oraz szczypty soli i cukru. Uformuj kulę, odłóż na 30 minut do lodówki.
2. Brokuł podziel na różyczki, obgotuj. Pomidorki opłucz, osusz. Większe sztuki możesz przekroić na połówki. Pozostałe jajka rozkłóć, wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą oraz pieprzem.
3.Schłodzonym ciastem wylep spód oraz boki formy do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem, obłóż brokułami i pomidorkami. Przygotowane składniki zalej masą jajeczno-śmietanową. Formę wstaw do piekarnika. Piecz quiche około 50 minut w temperaturze 180°C. Jeśli chcesz, wierzch możesz dodatkowo posypać startym żółtym serem. Podawaj na ciepło i na zimno.