Quiche z warzywami

Ten jajeczny placek na kruchym spodzie zrobi furorę podczas domowego przyjęcia lub kolacji w rodzinnym gronie. Wypróbuj nasz przepis, a bez dokładek się nie obejdzie!

Pyszne domowe quiche z warzywami
Pyszne domowe quiche z warzywami 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Zagnieć ciasto z mąki, 1 jajka, masła oraz szczypty soli i cukru. Uformuj kulę, odłóż na 30 minut do lodówki. 

2. Brokuł podziel na różyczki, obgotuj. Pomidorki opłucz, osusz. Większe sztuki możesz przekroić na połówki. Pozostałe jajka rozkłóć, wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą oraz pieprzem. 

3.Schłodzonym ciastem wylep spód oraz boki formy do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem, obłóż brokułami i pomidorkami. Przygotowane składniki zalej masą jajeczno-śmietanową. Formę wstaw do piekarnika. Piecz quiche około 50 minut w temperaturze 180°C. Jeśli chcesz, wierzch możesz dodatkowo posypać startym żółtym serem. Podawaj na ciepło i na zimno.


Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas