Reklama

Reklama

Quiche z warzywnym nadzieniem

Pyszny, sycący obiad bez mięsa!

Quiche buraczkowe z kapustą

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • po 7 łyżek wody i masła
  • 4 buraczki
  • 1 cebula
  • po 30 dag kapusty czerwonej i owczego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • masło do formy
  • oscypek do posypania

Sposób przygotowania

Reklama

Obie mąki przesiej do miseczki. Potem wymieszaj je ze szczyptą soli, zimną wodą oraz masłem pokrojonym na kawałeczki. Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie buraczki i cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Rozdrobnione warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem (1 łyżka). Smaż, aż będą prawie miękkie. Przypraw cukrem, octem oraz solą i pieprzem. 

Przestudź. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg okrągłej formy lekko posmarowanej masłem. Warzywa wymieszaj z jajkami oraz pokruszonym serem. Ew. ponownie przypraw. Farsz rozłóż na spodzie z kruchego ciasta. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu posyp startym oscypkiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje