Quiche z warzywnym nadzieniem
Pyszny, sycący obiad bez mięsa!

Quiche buraczkowe z kapustą
Składniki
- 1/2 szkl. mąki gryczanej
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- po 7 łyżek wody i masła
- 4 buraczki
- 1 cebula
- po 30 dag kapusty czerwonej i owczego sera
- 2 jajka
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
- olej
- masło do formy
- oscypek do posypania
Sposób przygotowania
Obie mąki przesiej do miseczki. Potem wymieszaj je ze szczyptą soli, zimną wodą oraz masłem pokrojonym na kawałeczki. Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie buraczki i cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Rozdrobnione warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem (1 łyżka). Smaż, aż będą prawie miękkie. Przypraw cukrem, octem oraz solą i pieprzem. Przestudź. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg okrągłej formy lekko posmarowanej masłem. Warzywa wymieszaj z jajkami oraz pokruszonym serem. Ew. ponownie przypraw. Farsz rozłóż na spodzie z kruchego ciasta. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu posyp startym oscypkiem.

Szparagowy z dodatkiem szpinaku
Składniki
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 5 dag twardego żółtego sera 10 dag + 1 łyżeczka masła
- 6 jajek
- 1 pęczek szparagów
- 30 dag szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania
Żółty ser zetrzyj. Mąkę połącz z połową sera i 1/2 łyżeczki soli. Dodaj 1/2 kostki masła i 1 jajko. Szybko zagnieść. Ciasto schładzaj 30 minut. Szparagi oczyścić, odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz nożem szczelinowym do warzyw. Szpinak oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Smaż 2-3 minuty na 1 łyżeczce rozgrzanego masła. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i gałką muszkatołową. Śmietanę wymieszaj z pozostałymi jajkami oraz resztą sera. Dodaj sól, pieprz, oregano oraz gałkę muszkatołową (do smaku). Schłodzone ciasto rozwałkuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie spód i brzegi blachy wylep przygotowanym plackiem. Na cieście ułóż na przemian szparagi oraz szpinak. Zalej masą śmietanowo- -jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz przez 30 minut.

Brokułowy placek na francuskim spodzie
Składniki
- 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
- 1 brokuł
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 8 pomidorków
- 3 jajka
- 2/3 szkl. śmietany 30-proc.
- 15 dag kremowego serka kanapkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Sposób przygotowania
Płaty ciasta francuskiego rozwiń, ułóż na deseczce jeden obok drugiego i pozostaw tak w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną (20-25 minut). W tym czasie brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Wrzuć je do wrzącej, lekko posolonej wody. Gotuj 5 minut, wyjmij, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Pomidorki umyj, potnij na połówki. Śmietanę utrzyj z serkiem kanapkowym. Wbij jajka. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę, otręby i musztardę. Ponownie całość utrzyj. Przypraw do smaku sosem sojowym i szczyptą cukru. Płaty ciasta ułóż jeden na drugim. Rozwałkuj. Plackiem wylep formę (33 cm x 18 cm). Na cieście rozsmaruj masę śmietanowo-serową. Wciśnij w nią brokuły i połówki pomidorków. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 210°C. Piecz 25 minut. Przed podaniem udekoruj, np. listkami rukoli.

Orkiszowy z masą jogurtową
Składniki
- po 20 dag masła i fety
- 1/2 szkl. migdałów sól
- 1 brokuł 2 i 1/2 szkl. mąki jaglanej
- 1 jajko
- 1 szkl. jogurtu
- 1 papryka
- 4 pomidorki
- 2 łyżki oliwek
- po 4 łyżki groszku i kukurydzy z puszki
- po 1/2 pęczka koperku i szczypiorku
- 6 pieczarek
- oregano
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
Migdały zmiel. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej połowę migdałów oraz masło pokrojone na kawałki, jajko i sporą szczyptę soli. Składniki posiekaj nożem, a kiedy zaczną powstawać grudki, szybko je zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30-40 minut do lodówki. W tym czasie brokuł oczyść, podziel na różyczki. Gotuj ok. 5 minut w posolonym wrzątku. Pieczarki oczyść, grubo pokrój, smaż ok. 5 minut na 1 łyżce oleju. Pomidorki oraz paprykę umyj, oczyść, pokrój na kawałki. Formę wyłóż pergaminem. Potem wylep ciastem. Spód posyp resztą migdałów. Przygotowane składniki farszu wymieszaj z oliwkami, groszkiem i kukurydzą. Oprósz solą, pieprzem i oregano. Przełóż do formy wylepionej ciastem. Fetę utrzyj z jogurtem. Przypraw oregano i odrobiną pieprzu. Polej tym farsz. Piecz ok. 35 minut w temp. 200°C. Zioła opłucz, posiekaj, posyp nimi quiche.