Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami
Szparagi dawniej uważane były nie tylko za doskonały lek na wątrobę, nerki, bolące zęby, kaszel i podagrę, lecz także za świetny afrodyzjak. Pobudzają zmysły smakiem, a przy tym ich kształt może się kojarzyć z miłosnymi zapałami.
Może dlatego starożytni Rzymianie
dedykowali je bogini miłości Wenus.Danie łatwe, wegetariańskie, bez glutenu. Czas przygotowania: 40 min., 4 porcje
Składniki
1 szklanka czarnej quinoa
1 pęczek zielonych szparagów
2 pomarańcze
2 łyżki oliwy
sól, cukier, pieprz
Przygotowanie
1. Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym
sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1 : 2 przez 25 min. Posolić
pod koniec gotowania. Ostudzić.
2. Szparagi umyć, pozbawić twardych
końcówek (obciąć ok. ⅓ szparaga od dołu lub wygiąć szparaga,
końcówka sama się odłamie) i umieścić w garnku na stojąco, tak aby ⅓ wysokości szparagów wystawała z główkami ponad wodę (końcówki
szparagów są delikatne i ugotują się w samej parze). Gotować w wodzie z
dodatkiem soli i cukru przez 3–4 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, odciąć
końcówki, a resztę pokroić w grube plasterki.
3. Odciąć skórę z pomarańczy i wyciąć
cząstki. Przekroić każdą cząstkę na połowę.
4. Połączyć kaszę z oliwą, doprawić do
smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z pomarańczami oraz szparagami.Przepis pochodzi z książki "Kipi kasza"!