Reklama

Reklama

Rabanadas z truskawkami

Hiszpańskie grzanki.

Składniki na 4 porcje:

- 500 g truskawek,
- 5 czubatych łyżek cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 8 kromek białego chleba,
- 1 l. mleka,
- 2 łyżki Sherry,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- cynamon,
- plasterki cytryny i mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki umyć, pokroić, posypać łyżką cukru i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Kromki ułożyć w płaskim naczyniu. Mleko lekko podgrzać, dodać sherry i 2 łyżki cukru, wymieszać, wylać na kromki i odstawić na 20-30 minut. Jajko roztrzepać, kromki lekko osączyć i obtoczyć w jajku. Olej rozgrzać na patelni i opiekać grzanki na złoty kolor, po 2-3 minuty z każdej strony. 1,5 łyżeczki cynamonu wymieszać z 2 łyżkami cukru i posypać grzanki z obu stron. Nakładać na talerzyki razem z truskawkami. Dekorować miętą i plasterkami cytryny.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Wakacje dla miłośników hiszpańskich smakołyków!

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: cytryny | grzanki | desery | kuchnia hiszpańska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy