Składniki na 4 porcje: - 500 g truskawek, - 5 czubatych łyżek cukru, - 2 łyżki soku z cytryny, - 8 kromek białego chleba, - 1 l. mleka, - 2 łyżki Sherry, - 2 jajka, - 2 łyżki oleju, - cynamon, - plasterki cytryny i mięta do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umyć, pokroić, posypać łyżką cukru i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Kromki ułożyć w płaskim naczyniu. Mleko lekko podgrzać, dodać sherry i 2 łyżki cukru, wymieszać, wylać na kromki i odstawić na 20-30 minut. Jajko roztrzepać, kromki lekko osączyć i obtoczyć w jajku. Olej rozgrzać na patelni i opiekać grzanki na złoty kolor, po 2-3 minuty z każdej strony. 1,5 łyżeczki cynamonu wymieszać z 2 łyżkami cukru i posypać grzanki z obu stron. Nakładać na talerzyki razem z truskawkami. Dekorować miętą i plasterkami cytryny. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal Wakacje dla miłośników hiszpańskich smakołyków!