Rabarbar: Bardziej szkodzi czy pomaga?

Do końca czerwca trwa sezon na rabarbar. Roślinę, która – choć nie dla wszystkich ma przyjemny smak – znalazła rzeszę wielu wielbicieli na całym świecie. Z rabarbaru można przyrządzić wiele smacznych przetworów, które podbijają kubki smakowe łasuchów. Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że zawiera wiele substancji: jedne mogą poprawić kondycję organizmu, a inne niekoniecznie. Zatem rabarbar bardziej szkodzi, czy pomaga? Poniżej rozwiewamy wszystkie wątpliwości.

Wiele osób zastanawia się, czy rabarbar jest owocem czy warzywem
Wiele osób zastanawia się, czy rabarbar jest owocem czy warzywem123RF/PICSEL

Kilka słów o rabarbarze

Rabarbar, znany również jak rzewień, to bylina z rodziny rdestowatych. W naturalnych warunkach rośnie w wielu państwach Azji, ale w Polsce jest przede wszystkim uprawiany do celów spożywczych. Rabarbar stanowi liczną grupa przedstawicieli gatunkowych - około 60 odmian. W naszej szerokości geograficznej najpopularniejsze są trzy: ogrodowa, lecznicza oraz kędzierzawa. Rabarbar znany jest ze swojego ciekawego wyglądu: na targach i w sklepach można nabyć jego łodygi, fachowo zwane ogonkami liściowymi. Niestety, nie każdego zachwyca swoim smakiem, bowiem rabarbar jest dość cierpki z wyraźną kwaskowatą nutą, trochę przełamana słodyczą. Im ciemniejszy kolor rabarbaru, czyli jeśli jest bardziej czerwony, tym smak jest łagodniejszy i słodszy. Rabarbar najczęściej wykorzystywany do wielu przetworów czy nalewek, rzadko - ze względu na swój smak - jest zjadany na surowo.

Rabarbar: Owoc czy warzywo?

Tak, jak w przypadku marchewki kilka lat temu, rozgorzała dyskusja czy rabarbar jest zaliczany do warzyw czy owoców. Wszystko za sprawą jego unikalnego smaku, który może sprawiać problem w klasyfikacji. Specjaliści są zgodni: w Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo. Jednak nie jest tak w każdym miejscu na świecie, bowiem w Stanach Zjednoczonych klasyfikuje się go jako owoc. Mimo tych wszystkich animozji ciekawa jest historia rabarbaru, który wzmiankowany jest od wielu tysięcy lat. W Azji, skąd pochodzi, uznawany był za roślinę leczniczą - przygotowane z rabarbaru maceraty miały silne działanie przeciwbólowe. Do Europy rabarbar zawitał dopiero w XVI wieku, ale największą popularność w naszym kraju zyskał dopiero w XIX wieku. Od tego momentu rabarbar jest obecny w wielu ogrodach i działkach.

Rabarbar zachwyca ilością cennych składników odżywczych
Rabarbar zachwyca ilością cennych składników odżywczych123RF/PICSEL

Co można znaleźć w rabarbarze?

Rabarbar to roślina, która charakteryzuje się nie tylko unikalnym smakiem, ale także swoimi właściwościami. A co można w nim znaleźć? Przede wszystkim witaminy, z czego najwięcej C (stymuluje odporność i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu), A (pomaga utrzymać wzrok w dobrej kondycji i chroni plamkę żółtą przed zwyrodnieniami), a także E (zwana "witaminą młodości" - regeneruję skórę i chroni ją przed nadmiernym starzeniem). Oczywiście to nie koniec listy dobroczynnych składników znajdujących się w rabarbarze. To także źródło pierwiastków: magnezu i potasu (w duecie mogą doskonale chronić układ krążenia przed nadciśnieniem, miażdżycą, zawałem i udarem), żelaza (pomaga wzmocnić krew i zapobiega anemii) czy wapnia (również wspiera odporność i wzmacnia kości).

Niestety, na rabarbar trzeba również uważać!
Niestety, na rabarbar trzeba również uważać!123RF/PICSEL

Rabarbar dla sylwetki

Rabarbar, wbrew pozorom, jest bardzo zdrowym warzywem, co widać po znajdujących się w nim substancjach odżywczych. Choć jego smak nie zawsze zachęca, nie warto się go całkowicie wystrzegać. Przede wszystkim dlatego, że rabarbar zawiera błonnik - substancję, która poprawia funkcjonowanie jelit. Nie tylko ułatwia wchłanianie cennych substancji odżywczych zawartych w żywności, ale także poprawia perystaltykę i metabolizm. Wszystko to sprawia, że procesy trawienia działają sprawniej i łatwiej jest osiągnąć marzenie o zdrowej i szczupłej sylwetce. Na korzyść rabarbaru przemawia także liczba kalorii, których nie ma dużo, bowiem w 100 g warzywa znajduje się ich tylko 21. Warto również wspomnieć, że rabarbar ma niski indeks glikemiczny, co stawia go wśród produktów spożywczych, które nie szkodzą trzustce oraz wątrobie i mogą być spożywane przez diabetyków.

Zła strona medalu

Wydawać by się mogło, że rabarbar to samo zdrowie. Niestety, znaleźć w nim można również substancje, dzięki którym okrył się złą sławą. Chodzi tutaj przede wszystkim o kwas szczawiowy, który uznawany jest za substancję antyodżywczą. Co powoduje? Substancja zawarta w rabarbarze i spożywana w nadmiernych ilościach sprzyja wypłukiwaniu wapnia z organizmu, a co za tym idzie, może sprzyjać osteoporozie i osłabiać zęby. Poza tym z rabarbaru powinny zrezygnować osoby borykające się ze schorzeniami nerek. Warzywo może wzmagać istniejące dolegliwości, a także powodować osadzanie się kamieni w nerkach, co przyczynia się do kamicy - bardzo poważnego stanu, kiedy kamienie blokując ujście cewki moczowej, powodują bardzo silny ból.

Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas