Rabarbar: Bardziej szkodzi czy pomaga?
Do końca czerwca trwa sezon na rabarbar. Roślinę, która – choć nie dla wszystkich ma przyjemny smak – znalazła rzeszę wielu wielbicieli na całym świecie. Z rabarbaru można przyrządzić wiele smacznych przetworów, które podbijają kubki smakowe łasuchów. Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że zawiera wiele substancji: jedne mogą poprawić kondycję organizmu, a inne niekoniecznie. Zatem rabarbar bardziej szkodzi, czy pomaga? Poniżej rozwiewamy wszystkie wątpliwości.
Kilka słów o rabarbarze
Rabarbar, znany również jak rzewień, to bylina z rodziny rdestowatych. W naturalnych warunkach rośnie w wielu państwach Azji, ale w Polsce jest przede wszystkim uprawiany do celów spożywczych. Rabarbar stanowi liczną grupa przedstawicieli gatunkowych - około 60 odmian. W naszej szerokości geograficznej najpopularniejsze są trzy: ogrodowa, lecznicza oraz kędzierzawa. Rabarbar znany jest ze swojego ciekawego wyglądu: na targach i w sklepach można nabyć jego łodygi, fachowo zwane ogonkami liściowymi. Niestety, nie każdego zachwyca swoim smakiem, bowiem rabarbar jest dość cierpki z wyraźną kwaskowatą nutą, trochę przełamana słodyczą. Im ciemniejszy kolor rabarbaru, czyli jeśli jest bardziej czerwony, tym smak jest łagodniejszy i słodszy. Rabarbar najczęściej wykorzystywany do wielu przetworów czy nalewek, rzadko - ze względu na swój smak - jest zjadany na surowo.
Rabarbar: Owoc czy warzywo?
Tak, jak w przypadku marchewki kilka lat temu, rozgorzała dyskusja czy rabarbar jest zaliczany do warzyw czy owoców. Wszystko za sprawą jego unikalnego smaku, który może sprawiać problem w klasyfikacji. Specjaliści są zgodni: w Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo. Jednak nie jest tak w każdym miejscu na świecie, bowiem w Stanach Zjednoczonych klasyfikuje się go jako owoc. Mimo tych wszystkich animozji ciekawa jest historia rabarbaru, który wzmiankowany jest od wielu tysięcy lat. W Azji, skąd pochodzi, uznawany był za roślinę leczniczą - przygotowane z rabarbaru maceraty miały silne działanie przeciwbólowe. Do Europy rabarbar zawitał dopiero w XVI wieku, ale największą popularność w naszym kraju zyskał dopiero w XIX wieku. Od tego momentu rabarbar jest obecny w wielu ogrodach i działkach.
Co można znaleźć w rabarbarze?
Rabarbar to roślina, która charakteryzuje się nie tylko unikalnym smakiem, ale także swoimi właściwościami. A co można w nim znaleźć? Przede wszystkim witaminy, z czego najwięcej C (stymuluje odporność i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu), A (pomaga utrzymać wzrok w dobrej kondycji i chroni plamkę żółtą przed zwyrodnieniami), a także E (zwana "witaminą młodości" - regeneruję skórę i chroni ją przed nadmiernym starzeniem). Oczywiście to nie koniec listy dobroczynnych składników znajdujących się w rabarbarze. To także źródło pierwiastków: magnezu i potasu (w duecie mogą doskonale chronić układ krążenia przed nadciśnieniem, miażdżycą, zawałem i udarem), żelaza (pomaga wzmocnić krew i zapobiega anemii) czy wapnia (również wspiera odporność i wzmacnia kości).
Rabarbar dla sylwetki
Rabarbar, wbrew pozorom, jest bardzo zdrowym warzywem, co widać po znajdujących się w nim substancjach odżywczych. Choć jego smak nie zawsze zachęca, nie warto się go całkowicie wystrzegać. Przede wszystkim dlatego, że rabarbar zawiera błonnik - substancję, która poprawia funkcjonowanie jelit. Nie tylko ułatwia wchłanianie cennych substancji odżywczych zawartych w żywności, ale także poprawia perystaltykę i metabolizm. Wszystko to sprawia, że procesy trawienia działają sprawniej i łatwiej jest osiągnąć marzenie o zdrowej i szczupłej sylwetce. Na korzyść rabarbaru przemawia także liczba kalorii, których nie ma dużo, bowiem w 100 g warzywa znajduje się ich tylko 21. Warto również wspomnieć, że rabarbar ma niski indeks glikemiczny, co stawia go wśród produktów spożywczych, które nie szkodzą trzustce oraz wątrobie i mogą być spożywane przez diabetyków.
Zła strona medalu
Wydawać by się mogło, że rabarbar to samo zdrowie. Niestety, znaleźć w nim można również substancje, dzięki którym okrył się złą sławą. Chodzi tutaj przede wszystkim o kwas szczawiowy, który uznawany jest za substancję antyodżywczą. Co powoduje? Substancja zawarta w rabarbarze i spożywana w nadmiernych ilościach sprzyja wypłukiwaniu wapnia z organizmu, a co za tym idzie, może sprzyjać osteoporozie i osłabiać zęby. Poza tym z rabarbaru powinny zrezygnować osoby borykające się ze schorzeniami nerek. Warzywo może wzmagać istniejące dolegliwości, a także powodować osadzanie się kamieni w nerkach, co przyczynia się do kamicy - bardzo poważnego stanu, kiedy kamienie blokując ujście cewki moczowej, powodują bardzo silny ból.
Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl