Rabarbar: Komu pomaga, a komu szkodzi?
Rabarbar to warzywo o oryginalnym, kwaskowym smaku, które można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Dziś stało się nieco zapomniane, a to błąd – zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C i K, a także silne przeciwutleniacze, które świetnie wpływają na wzrok i kondycję skóry, a także opóźniają procesy starzenia się. Rabarbaru powinny jednak unikać osoby zmagające się z chorobami nerek i stawów. Sprawdź, komu rabarbar pomaga, a komu może szkodzić.
Czym jest rabarbar i co zawiera?
Rabarbar to bylina, którą ze względu na orzeźwiający i kwaskowaty smak często myli się z owocem. Tak naprawdę to warzywo z rodziny rdestowatych. Jego częścią jadalną są ogonki liściowe – zielone są kwaśne, ale gdy zaczynają wybarwiać się na czerwono, stają się coraz słodsze. Sezon na rabarbar trwa w Polsce od połowy kwietnia do końca czerwca. Warzywo zawiera wiele wartościowych składników odżywczych: duże ilości witaminy C, a także A, E i K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez, mangan, sód i żelazo oraz sporo błonnika. Rabarbar jest też ceniony ze względu na występujące w nim polifenole: luteinę, zeaksantynę i beta-karoten. Jest niskokaloryczny i z powodzeniem można go stosować w trakcie diet odchudzających.
Właściwości rabarbaru
Rabarbar dzięki znajdującym się w nim substancjom bioaktywnym bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Redukuje i zwalcza stany zapalne, chroni przed zaparciami i poprawia trawienie. Pobudza też metabolizm i jest pomocny przy niestrawnościach – łagodzi wzdęcia. Dzięki bogactwu witamin wzmacnia też odporność na infekcje. Znajdujące się w rabarbarze przeciwutleniacze rewelacyjnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Odżywiają cerę, poprawiają jej koloryt i ułatwiają walkę z trądzikiem i innymi niedoskonałościami. Usuwają też wolne rodniki z organizmu, które są odpowiedzialne za nowotwory i procesy starzenia się. Rabarbar wykazuje też zbawienny wpływ na oczy (chroni siatkówkę i plamkę żółtą przed uszkodzeniami, niweluje szkodliwy wpływ niebieskiego światła) i serce (obniża poziom złego cholesterolu). Działa też antyalergicznie i wzmacnia naczynia krwionośne.
Komu szkodzi rabarbar?
Rabarbar mimo wielu korzystnych właściwości może bardzo szkodzić niektórym osobom. Wszystko dlatego, że znajdują się w nim duże ilości kwasu szczawiowego. Może on odkładać się w nerkach i stawach w postaci kryształów szczawianów. To częsta przyczyna kamicy nerkowej oraz dny moczanowej. Kwas szczawiowy mocno ogranicza też przyswajanie wapnia, co jest niekorzystne dla kości. Z rabarbaru (a także szczawiu czy szpinaku) powinny więc zrezygnować osoby zagrożone osteoporozą.
Zastosowania rabarbaru
Rabarbar stanowi idealny dodatek do ciast, drożdżówek, tart i innych deserów. Jego kwaskowaty smak orzeźwi też koktajle warzywne i owocowe, sałatki, a nawet lody. To niepozorne warzywo ma też walory dekoracyjne – ozdobimy nim dania mięsne lub rybne. Podsmażony na odrobinie oliwy będzie się świetnie komponować z kurczakiem czy dorszem. Rabarbar jest też idealnym warzywem do przetworów – warto robić z niego konfitury i dżemy.