Rabarbar z posypką
Ty też zjadasz tylko posypkę i rabarbar? Wypróbuj ten przepis. Bez ciasta!
Składniki:
- 600 g rabarbaru
- 175 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- Szczypta soli
- 50 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić na kawałki (2 cm). Rabarbar, 75 g cukru i sok z cytryny zmieszać w foremce, wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec 15-20 minut, aż rabarbar będzie miękki.
Mąkę, 100 g cukru, masło w płatkach i płatki owsiane wyrobić na posypkę. Rabarbar lekko ubić, rozdzielić do 4 foremek aluminiowych, posypać cynamonem i posypką. Piec w 200 st. C przez 35-45 minut (dolna grzałka). Doskonale smakuje z lodami waniliowymi.