Rabarbarowa tarta z musem z orzechów nerkowca i migdałami

Smaczny deser, w sam raz na wiosenne popołudnie.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kilogram rabarbaru
  • 200 g Orzechów nerkowca np. Bakalland
  • 100 g Daktyli całe owoce np. Bakalland
  • 75 g Migdałów w płatkach np. Bakalland
  • 100 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie wykładamy do formy, w której chcemy przygotować tarte i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut w 150 stopniach. Orzechy nerkowca i daktyle moczymy przez ok. 1 godzinę w ciepłej wodzie. Następnie odcedzamy i wszystko delikatnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Na patelni podsmażamy rabarbar, aż zmięknie i dodajemy do masy z orzechów i daktyli. Całość jeszcze delikatnie blendujemy i dodajemy śmietankę. Gotową masę przekładamy do podpieczonego ciasta. Całość ozdabiamy pozostałym rabarbarem i posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje