Rabarbarowy dżem pełny witamin

Rabarbar "na surowo" lubią tylko smakosze. Jednak w cieście, z cukrem albo w formie przetworów smakuje niemal wszystkim. Rabarbarowy dżem jest nie tylko pyszny, ale też stanowi cenne źródło witaminy C.

Dżem z rabarbaru
Dżem z rabarbaru123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 kg jędrnego rabarbaru
  • 1 kg cukru kryształu

Przygotowanie:

Rabarbarowe łodygi obierz, umyj, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Owoce włóż do rondla, posyp cukrem. Smaż na niedużym ogniu ok. 2 godzin, aby nadmiar soku odparował.

Dżemem napełnij wyparzone, suche słoiki, szczelnie zakręć. Włóż do wrzącej wody, do szerokiego garnka wyłożonego ściereczką.

Pasteryzuj 20 minut. Dżem ostudź, trzymaj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas