Racuchy cynamonowe z twarożkiem pomarańczowym

Uwielbiasz słodkie potrawy, ale skończyły ci się pomysły? Proponujemy dzisiaj pyszne racuchy z nutką cynamonu. Gdy masz więcej czasu, możesz zrobić je z delikatnym twarożkiem pomarańczowym. Gdy czasu brakuje, wystarczy polać je miodem.

Racuchy cynamonowe są wyjątkowo smaczne.
Racuchy cynamonowe są wyjątkowo smaczne. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki stopionego masła klarowanego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 opakowania drożdży
  • 2 szklanki mieszanej mąki bezglutenowej (kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana)
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • olej

Twarożek

  • opakowanie twarogu śmietankowego
  • 1 duża słodka pomarańcza
  • posiekana smażona skórka pomarańczowa
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • śmietana kremówka

Sposób przygotowania:

Pomarańczę obrać, zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowy, połączyć z twarogiem i  skórką pomarańczową. Składniki ciasta połączyć i zmiksować. Pozostawić w ciepłym miejscu, na kilkanaście minut, aby wyrosło.

Rozgrzać olej w głębokim rondlu, formować kulki, albo płaskie placki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Podawać z twarożkiem lub miodem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas