Racuchy cynamonowe z twarożkiem pomarańczowym
Uwielbiasz słodkie potrawy, ale skończyły ci się pomysły? Proponujemy dzisiaj pyszne racuchy z nutką cynamonu. Gdy masz więcej czasu, możesz zrobić je z delikatnym twarożkiem pomarańczowym. Gdy czasu brakuje, wystarczy polać je miodem.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki stopionego masła klarowanego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 opakowania drożdży
- 2 szklanki mieszanej mąki bezglutenowej (kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana)
- 1 łyżka mleka w proszku
- olej
Twarożek
- opakowanie twarogu śmietankowego
- 1 duża słodka pomarańcza
- posiekana smażona skórka pomarańczowa
- cukier waniliowy
- cukier puder
- śmietana kremówka
Sposób przygotowania:
Pomarańczę obrać, zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowy, połączyć z twarogiem i skórką pomarańczową. Składniki ciasta połączyć i zmiksować. Pozostawić w ciepłym miejscu, na kilkanaście minut, aby wyrosło.
Rozgrzać olej w głębokim rondlu, formować kulki, albo płaskie placki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Podawać z twarożkiem lub miodem.