Racuchy jabłkowe

Smak dzieciństwa

Racuchy
Racuchy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli przesiej do miski. Wbij jajka, dosyp cukier waniliowy, wlej mleko. Składniki zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie trzeba, dosyp mąki. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach i od razu dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Jeśli lubisz, dodaj szczyptę cynamonu. Miseczkę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne racuchy. Smaż na rumiano z obu stron (w sumie ok. 15 minut). Gotowe racuchy ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posmaruj serkiem i polej sosem owocowym. 

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas