Racuchy jabłkowe
Smak dzieciństwa
Sposób przygotowania
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli przesiej do miski. Wbij jajka, dosyp cukier waniliowy, wlej mleko. Składniki zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie trzeba, dosyp mąki. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach i od razu dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Jeśli lubisz, dodaj szczyptę cynamonu. Miseczkę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne racuchy. Smaż na rumiano z obu stron (w sumie ok. 15 minut). Gotowe racuchy ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posmaruj serkiem i polej sosem owocowym.