Racuchy na słodko
Racuchy niezmiennie kojarzą się z dzieciństwem. Zróbmy takie swoim pociechom.

Składniki
- 1 jajko
- kefir (400 ml)
- cukier puder
- sól
- 20 dag mąki
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 3 jabłka
- sok z cytryny
- olej rzepakowy
- śmietana (36-procentowa)
- cynamon
- dżem malinowy
Przygotowanie:
Wymieszaj jajko z kefirem, 1 łyżką cukru pudru i szczyptą soli. Potem stopniowo dodawaj mąkę i sodę. Ciasto powinno być gładkie. 2. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. 3. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Potem skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. 4. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką nakładaj ciasto, formując racuchy. Na wierzch każdego z nich ułóż plasterki jabłek.
5. Racuchy smaż najpierw z jednej strony, po czym delikatnie przełóż na drugą (uważaj przy tym, żeby nie spadły jabłka). 6. Danie podawaj na ciepło z dodatkiem łyżki śmietany oraz łyżeczki dżemu malinowego. Na koniec posyp racuchy odrobiną cynamonu z dodatkiem cukru pudru.