Racuchy warzywne
Przygotujesz je w 20 minut!

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- 20 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- kawałek czerwonej papryki
- 15-20 dag sera feta
- po kilka gałązek natki pietruszki i bazylii
- sól, pieprz
- olej do smażenia
6 porcji
Sposób przygotowania
Ziemniaki oraz marchewkę obierz, gotuj osobno w posolonej wodzie ok. 20 minut. Marchewkę przestudź, a ziemniaki odcedź i od razu przeciśnij przez praskę. Natkę oraz bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Marchewkę grubo zetrzyj. Paprykę pokrój w kosteczkę. Masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkiem, obiema mąkami, papryką i marchewką. Dodaj pokruszoną fetę. Przypraw solą i pieprzem. Wsyp zioła, wymieszaj. Z przygotowanego ciasta uformuj grubsze owalne racuchy. Kładź je na mocno rozgrzany olej. Smaż na rumiano z obu stron (w sumie zajmie to ok. 15 minut). Gotowe racuchy osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj je np. z sosem jogurtowo-ziołowym.