Reklama

Reklama

Racuchy z jabłkami

Prosty przepis na przysmak, któremu nikt się nie oprze!

Składniki dla: ok. 16 sztuk

Składniki

  • 2 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia oraz cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Do miski wbij jajka, wlej następnie ciepłe mleko. Wszystko rozbełtaj widelcem lub mikserem na małych obrotach. Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość ponownie wymieszaj. 

Pozostaw ciasto na chwilę, aby "odpoczęło". 

W między czasie obierz jabłka i zetrzyj na grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Jabłka wrzuć do miski i wymieszaj z ciastem.

Nagrzej dobrze patelnię. Dodaj dużą łyżkę oleju i nakładaj porcje ciasta. Racuchy smaż na średnim ogniu około 2 minuty, z obu stron do zarumienienia. 

Przed smażeniem kolejnej partii dodawaj po łyżce oleju. Podawaj z cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje