Racuchy z owocami

Nakarmisz nimi całą rodzinę albo ugościsz znajomych, nie wydając przy tym zbyt wiele. A dzięki pysznym i niebanalnym dodatkom odkryjecie to danie na nowo.

Racuchy twarogowe
Racuchy twarogowe123RF/PICSEL

Twarogowe z morelami

Sposób przygotowania

1. Twaróg przeciśnij przez praskę albo zmiel. Potem utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do masy serowej dodaj żółtka, wsyp kaszkę, mąkę i proszek. Dolej olej oraz mleko. Na koniec domieszaj pianę ubitą z białek. Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładaj ciasto, formując owalne racuchy. Smaż po 2-3 min z każdej strony (w sumie ok. 15 minut). 

2. Morele umyj, rozetnij wzdłuż, wyjmij pestki. Na drugiej patelni mocno podgrzej miód. Włóż połówki moreli, przeciętą stroną do dołu. Smaż, aż lekko zbrązowieją od spodu. Gotowe racuchy obłóż morelami. Polej miodem z patelni. 

Racuchy z dżemem
Racuchy z dżemem123RF/PICSEL

Jabłkowe z dżemem leśnym

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dosyp 3 łyżki mąki. Domieszaj tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 20 minut. Masło stop. Jabłka obierz, oczyść, potnij na cząstki, a potem w cienkie plasterki. Resztę mąki wsyp do miseczki. Dodaj pozostały cukier i mleko oraz kokos i zaczyn. Wbij jajka. Dolewając masło, wymieszaj ciasto. Dodaj jabłka. Ciasto odstaw na ok. 1 godz. Owoce leśne przebierz, zmiksuj, włóż do garnka. Dodaj cukier żelujący. Mieszając, gotuj 3-4 minuty. 

2. Nabieraj po 2 łyżki ciasta. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem, formując racuchy. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony (w sumie ok. 25 minut). Potem układaj po cztery, jeden na drugim. Przekładaj je dżemem. Udekoruj.

Racuszki z makiem
Racuszki z makiem123RF/PICSEL

Pieguski z wiśniami

Sposób przygotowania

1. Mąkę z proszkiem przesiej do wysokiego naczynia. Dodaj jajka, 1 cukier waniliowy, mak i mleko. Zmiksuj. Gruszki umyj, obierz, grubo zetrzyj i od razu dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Miseczkę z ciastem przykryj folią i odstaw do lodówki na około 30 minut. 

2. Wiśnie włóż do garnka. Zalej sokiem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia. Przestudź. Dolej rum. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne racuchy. Smaż je na rumiano (w sumie ok. 15 minut). Gotowe racuchy ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jogurt wymieszaj z resztą cukru waniliowego. Racuchy podawaj z wiśniami w rumowej zalewie oraz waniliowym jogurtem. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas