Racuszki
Racuszki z ryżu.

Składniki na 6 porcji:
- 30 dag ryżu (lub 3 torebki), - 10 dag białego, tłustego sera, - 10 dag margaryny, - 2 jajka, - tarta bułka, - sól, pieprz, - 2 łyżki siekanego szczypiorku, - olej do smażenia Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć i ostudzić. Ser przetrzeć przez sito. Jaja roztrzepać widelcem. Ryż połączyć z jajami, miękką margaryną oraz szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym wyrobić na jednolitą masę. Formować z niej małe, płaskie kotleciki. Każdy panierować w tartej bułce. Następnie usmażyć je na gorącym oleju z obu stron, tak by były chrupkie. Podawać gorące z dodatkiem sosu pomidorowego, udekorowane świeżą bazylią. Do ryżowych placuszków najodpowiedniejsza jest surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów, doprawiona oliwą i octem winnym. Czas przygotowania 30 minut