Racuszki owocowe
Delikatne, puszyste racuszki łączą w sobie lekką kwaskowatość jabłka i słodycz banana. Warto spróbować, zwłaszcza że zawsze się udają. Zdaniem autorki przepisu na pewno zagoszczą w twoim menu na dłużej. W tym przepisie występują dwa rodzaje owoców, co czyni przysmaki jeszcze bardziej apetycznymi.

Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół opakowania drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka 3,2 proc.
- 1 łyżka oleju + olej do smażenia
- 1 łyżka cukru (lub ksylitolu)
- 1 mały banan
- 1 małe jabłko
- cukier puder do posypania
1. Do wysokiej miski wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem.
2. Do kubeczka wbijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem, zalewamy mlekiem (w temp. pokojowej), ponownie roztrzepujemy. Zawartość kubeczka wlewamy do miski z drożdżami i cukrem, wsypujemy mąkę, wlewamy łyżkę oleju i dokładnie mieszamy.
3. Obieramy owoce, kroimy je w drobną kostkę, umieszczamy w misce z pozostałymi składnikami, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy całość na 50 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Po upływie tego czasu wlewamy olej na patelnię, a gdy będzie rozgrzany, łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru. Co jakiś czas maczamy łyżkę w gorącym tłuszczu, wówczas łatwiej nakłada się porcje ciasta. Gotowe racuszki przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby na nim pozostał nadmiar tłuszczu i posypujemy je cukrem pudrem.