Racuszki z cukinii z ziarnami zbóż

Świetna propozycja na szybki obiad

Składniki

  • cukinia
  • 4 ziemniaki, obrane cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • jajko
  • po łyżce prażonych pestek dyni i słonecznika
  • po 2 łyżki otrębów pszennych i siemienia lnianego
  • sól czosnkowa, majeranek, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • do podania: wędzony łosoś, rukola,
  • cząstki cytryny oraz (opcjonalnie)
  • kwaśna śmietana i czarny kawior

Sposób przygotowania

1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, oprósz solą i odciśnij. Ziemniaki zetrzyj tak samo. Połącz z cukinią, cebulą, jajkiem, pestkami słonecznika i dyni, otrębami i siemieniem lnianym. Dopraw do smaku solą, majerankiem i pieprzem. 

2. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż racuszki na złoty kolor. Odsącz z tłuszczu papierowym ręcznikiem. 

3. Racuszki przełóż na półmisek. Podawaj z wędzonym łososiem, rukolą i cytryną. Można też dodać po kleksie śmietany i kawioru.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje