Racuszki z cukinii z ziarnami zbóż
Świetna propozycja na szybki obiad

Składniki
- cukinia
- 4 ziemniaki, obrane cebula, pokrojona w drobną kostkę
- jajko
- po łyżce prażonych pestek dyni i słonecznika
- po 2 łyżki otrębów pszennych i siemienia lnianego
- sól czosnkowa, majeranek, pieprz
- oliwa do smażenia
- do podania: wędzony łosoś, rukola,
- cząstki cytryny oraz (opcjonalnie)
- kwaśna śmietana i czarny kawior
Sposób przygotowania
1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, oprósz solą i odciśnij. Ziemniaki zetrzyj tak samo. Połącz z cukinią, cebulą, jajkiem, pestkami słonecznika i dyni, otrębami i siemieniem lnianym. Dopraw do smaku solą, majerankiem i pieprzem. 2. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż racuszki na złoty kolor. Odsącz z tłuszczu papierowym ręcznikiem. 3. Racuszki przełóż na półmisek. Podawaj z wędzonym łososiem, rukolą i cytryną. Można też dodać po kleksie śmietany i kawioru.