Racuszki z parmezanem
Podawaj z sałatką masłową, skropioną winegretem.
Składniki:" height="17" width="86">12 dag kaszki kukurydzianej1/2 szklanki mleka5 dag parmezanu1 czubata łyżka masła1/2 pęczka natki pietruszki1 czerwona papryczka chili25 dag mielonego twarogu4 łyżki oliwysólpieprzPrzygotowanie:
1. Do garnka wlej 375 ml wody. Dolej mleko. Dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Wsyp kaszkę, zmniejsz płomień, mieszając gotuj około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Parmezan zetrzyj na tarce o małych otworach. Ser dodaj do kaszki razem z masłem. Dobrze wymieszaj. Na blacie kuchennym rozłóż lnianą ściereczkę. Przykryj ją folią spożywczą. Na tym rozsmaruj kaszkę. Pomagając sobie ściereczką zwiń placek kukurydziany. Rulon owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny. Potem rulon odwiń z folii i potnij na 12 plasterków.
2. Chili umyj, osusz, oczyść z pestek, a strączek potnij na kawałeczki. Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Twaróg utrzyj z 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj z chili i natką. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej porcjami pozostałą oliwę. Włóż krążki z kaszki, smaż po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z dipem twarożkowym.