Racuszki z truskawkami
Na letnie przyjęcia.

Składniki:
- 30 dag truskawek, - 200 ml. Kwaśnej śmietany, - 2 szklanki mleka, - 2 jajka, - 1,5 szklanki mąki, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 2 łyżki cukru, - szczypta soli,- 1 mała torebka cukru waniliowego, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osuszyć, oszypułkować, zmiksować. Kilka truskawek zostawić do dekoracji, resztę podzielić na pół, pierwszą cześć zmiksować i połączyć ze śmietaną, doprawić cukrem, resztę pokroić w kostkę. Mleko zmiksować z żółtkami, 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodać do mleka i jajek i dokładnie połączyć. Dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli i pokrojone truskawki, delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor z obu stron. Podawać z sosem udekorowane truskawkami. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 10 osób.