Rarytas z królikiem
Tuszkę królika umyj, oczyść i podziel na porcje. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 sprawiona tuszka z królika q60 dag ziemniaków
- 15 dag pieczarek
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- szczypta suszonej mięty, np. z ekspresowej herbaty
- szczypta soli
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Marynata:
- 1/3 szkl. oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
1. Tuszkę królika umyj, oczyść i podziel na porcje. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z winem i resztą składników. Mięso zalej marynatą, przemieszaj i odstaw do lodówki na całą noc.
2. Królika wraz z marynatą przełóż do brytfanki, dodaj pokrojone pieczarki i obrany czosnek, wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut w 200ºC. Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedź i wymieszaj z łyżką masła i suszoną miętą.
3. Ziemniaki przełóż do naczynia z mięsem. Zapiekaj kolejne 20 minut w 180ºC, podlewając sosem z pieczenia. Paprykę pokrój na małą kosteczkę i krótko podsmaż na maśle. Polej gotową pieczeń, posyp natką i podawaj z zieloną sałatą ze śmietaną.