Reklama

Reklama

Rarytas z królikiem

Tuszkę królika umyj, oczyść i podziel na porcje. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 sprawiona tuszka z królika q60 dag ziemniaków
  • 15 dag pieczarek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szczypta suszonej mięty, np. z ekspresowej herbaty
  • szczypta soli
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Reklama

Marynata:

  • 1/3 szkl. oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:


1. Tuszkę królika umyj, oczyść i podziel na porcje. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z winem i resztą składników. Mięso zalej marynatą, przemieszaj i odstaw do lodówki na całą noc.

2. Królika wraz z marynatą przełóż do brytfanki, dodaj pokrojone pieczarki i obrany czosnek, wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut w 200ºC. Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedź i wymieszaj z łyżką masła i suszoną miętą.

3. Ziemniaki przełóż do naczynia z mięsem. Zapiekaj kolejne 20 minut w 180ºC, podlewając sosem z pieczenia. Paprykę pokrój na małą kosteczkę i krótko podsmaż na maśle. Polej gotową pieczeń, posyp natką i podawaj z zieloną sałatą ze śmietaną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje