Ratatouille
Jarskie danie z Prowansji
Ratatouille123RF/PICSEL
Składniki:
- 4 papryki czerwone
- bakłażan
- cukinia
- 4 pomidory (lub pomidory w puszce)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- olej
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Bakłażana pokrój i posól, by oddał goryczkę. Osusz papierowym ręcznikiem. Obie cebule obierz, pokrój w talarki lub w kostkę i podsmaż na oleju w rondlu. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dołóż do cebuli. Krótko podsmaż. Dodaj bakłażana i duś 3-4 min.
2. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i duś kolejne 3 min. Dodaj pokrojone w małą kostkę papryki i obrane ze skóry, pokrojone pomidory. Ratatouille posól, dopraw pieprzem i ziołami, duś przykryte ok. 15 min.