Ratatuj na grzance
Bakłażan umyj, pokrój w grubą kostkę, posól i odstaw na 20 minut, by puścił gorzki sok.
Składniki na 6 porcji:
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 2 małe cukinie
- 1 mały bakłażan
- 4-5 dojrzałych pomidorów
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 bułka wrocławska
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Bakłażan umyj, pokrój w grubą kostkę, posól i odstaw na 20 minut, by puścił gorzki sok. Papryki oczyść, strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Cukinie opłucz, potnij w kostkę. Pomidory umyj, ponakłuwaj w kilku miejscach. Zanurz we wrzącej wodzie. Po chwili wyjmij je, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ grubo pokrój.
2. Kostki bakłażana opłucz, osącz. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj papryki, cukinie i bakłażan. Duś 15 minut. Pod koniec dołóż pomidory.
3. Potrawkę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i ziołami. Bułkę pokrój na kromki. Zrumień je w rozgrzanym piekarniku. Ratatuj podawaj na przygotowanych grzankach. Ew. posyp je startym parmezanem i listkami bazylii.