Ratatuj po polsku
Lekko i smacznie
Sposób przygotowania
1. Kalafior umyj, podziel na duże różyczki. 3 łyżki oleju wymieszaj z kurkumą i szczyptą pieprzu. Kalafior ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj olejem i piecz 15 minut w 180 st. C.
2. Fasolkę i marchewki oczyść, pokrój. Zalej je odrobiną wody ze szczyptą soli i cukru. Dodaj umytą natkę, wsyp rozmaryn. Warzywa ugotuj na półtwardo. Wyjmij gałązki natki.
3. Paprykę i cebulę oczyść, potnij na cząstki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć warzywa, krótko podsmaż. Bulion podgrzej, dodaj pomidorki, kalafior i pozostałe warzywa. Duś 5-6 minut.