Ratatuj z grilla
Warzywa można przygotować wcześniej. Potem trzeba je tylko dłużej podgrzewać, aby całe danie było gorące.
Składniki:
- po 2 żółte i czerwone papryki
- 2 czerwone cebule
- 2 cukinie
- 250 g pomidorków cherry
- 200 g sera feta lub ricotta
- 2 łyżki oliwy
- 6 ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
- świeży tymianek
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umyj i pokrój papryki w kawałki, cukinie w plasterki, pomidorki na pół. Cebule obierz, pokrój w pióra. Obierz czosnek.
2. Wrzuć wszystkie warzywa do miski, dodaj oliwę, przypraw do smaku i wymieszaj.
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej warzywa. Grilluj je 20 minut lub do czasu, gdy będą miękkie.
4. Wyjmij warzywa z piekarnika, rozłóż do żaroodpornych miseczek. Na każdej porcji ułóż kawałki fety. Wstaw je do piekarnika na 2-3 minuty, aby ser się podgrzał. Przed podaniem udekoruj gałązkami tymianku.