Ratatuj z kiełbasą
Rodem z kuchni francuskiej.
Składniki:
- 1/2 kg cukinii
- 1 duży bakłażan
- 2 strąki czerwonej papryki
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku, olej
- 2 pomidory
- po 20 dag boczku i kiełbasy
- 1 szklanka bulionu
- kilka gałązek rozmarynu, oregano, tymianku, sól
- cukier, pieprz
Przygotowanie:
1. Cukinie i bakłażan wyszoruj, pokrój w grubszą kostkę. Umyte papryki oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Cebule obierz, poszatkuj, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz. Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w plastry.
2. W dużym rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć boczek, wysmaż tłuszcz. Dodaj kiełbasę, cebulę oraz czosnek. Smaż, mieszając, 5 min. Dodaj papryki, podlej szklanką bulionu. Duś około 5 minut. Wrzuć cukinię, gotuj kolejne 5 minut.
3. Na koniec dodaj pokrojone pomidory. Duś jeszcze chwilę. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Tuż przed podaniem na stół posyp danie ziołami.