Ratatuj z pieczonej cukinii, bakłażana i pomidorów
Chrupiąca i niskokaloryczna cukinia: zobacz, co można z niej wyczarować.

Składniki
- 1 średni bakłażan
- 2 zielone cukinie
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- tymianek
- lub oregano • tarty parmezan do posypania
- sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
4 porcji
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj pomidory. Duś, aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw do smaku. Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Warzywa umyj i pokrój w cienkie plastry. Na dnie sporego naczynia żaroodpornego rozprowadź sos pomidorowy. Następnie układaj naprzemiennie plastry warzyw. Skrop je oliwą i posyp solą, pieprzem oraz ziołami. Piecz 30 minut pod przykryciem, potem posyp warzywa serem i piecz jeszcze ok. 20 minut bez przykrycia.