Składniki: - 100 g masła lub margaryny, - 60 g cukru, - 3 jajka, - 10 g startej skórki pomarańczowej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 80 g mąki, - sól, - sok z jednej pomarańczy, - 50 g kaszy manny, - 30 g płatków migdałowych Na syrop: - 175 g cukru, - łyżka koniaku Przygotowanie: Miękki tłuszcz utrzeć z połową cukru. Kolejno dodawać żółtka, ciągle ucierając. Skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, kaszę manną i migdały dodać do masy, wymieszać. Białka z jajek ubić na sztywną pianę stopniowo dodając resztę cukru. Pianę wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę. Przykryć folia aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 175 st. C. Po około 30 minutach pieczenia odkryć ciasto. Zostawić do ostygnięcia. Cukier zagotować z 6-7 łyżkami wody, chwilę pogotować i dodać łyżkę koniaku. Gotowym syropem polać ciasto. Ciasto pokroić w romby. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal Wszystko o Grecji!