Ravioli z serowym farszem
Łatwe w przygotowaniu

Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
- łyżka oliwy
- jajko, do klejenia pierożków
- FARSZ
- 300 g startego sera typu
- pecorino
- 200 g sera ricotta
- 100 g startego parmezanu
- łyżka majeranku
- całe jajko i żółtko
6 osób
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i wysyp na blat. Dolewając stopniowo wodę, zagnieć ciasto (10 minut). Owiń folią i odłóż na godzinę. 2. Wymieszaj składniki farszu i przypraw do smaku. 3. Ciasto podziel na 5 części. Rozwałkuj je kolejno, podsypując mąką. Wytnij z placków kółka: 30 po 6 cm i 30 po 8 cm. 4. Pośrodku mniejszych kółek umieść farsz. Posmaruj ich brzegi jajkiem. Przykryj je większymi i dociśnij brzegi. 5. Wrzucaj ravioli partiami do osolonego wrzątku. Gotuj 1-2 minuty, po czym odcedź i skrop oliwą. 6. Podawaj polane gorącym masłem, z dodatkiem czosnku, natki i (opcjonalnie) świeżego oregano, posypane serem.